Образувано е досъдебно производство във връзка с 25 контейнера на

...
Образувано е досъдебно производство във връзка с 25 контейнера на
Коментари Харесай

Разследват залежали 25 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-Запад

Образувано е досъдебно произвеждане по отношение на 25 контейнера на пристанище Варна - Запад, които са пристигнали на 9 октомври 2019 година Производството е по текст в Наказателния кодекс, визиращ отговорност за нарушаване на открития ред за преместване на боклуци през граница, оповестяват от Апелативна прокуратура – Варна.
От обвиняването прецизират, че на товара му е бил избран режим за краткотрайно депозиране от 90 дни. Отпадъците са изпратени от италианската компания „ Дентиче пантелоне “ със седалище Авелино и са натоварени на  пристанище Салерно.
Товарът е адресиран до софийската компания „ Блацион “ ООД. От прокуратурата цитират данни от Търговския указател, съгласно който активността на българската компания е събиране, преправка и търговия с битови боклуци. Предстои да бъде тествано разполага ли „ Блацион “ ООД с лиценз за преправка на боклуци и дали отпадъкът в контейнерите подхожда на дадената лицензия, в случай че има такава. Управител на сдружението е Блаже Игнатовски, а съдружници в него  са двама италианци и „ Юпитер секюрити “ ЕООД със седалище София.
Контейнерите са складирани на пристанище Варна – Запад и е трябвало след приключване на 90-дневния период за краткотрайно предпазване получателят им да уточни къде да бъдат доставени.
Според документите контейнерите е трябвало да съдържат пластмасови боклуци и каучук, само че при отваряне на два от контейнерите през вчерашния ден и днес в наличието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура – Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на Министерство на вътрешните работи и Регионална инспекция за опазване на околната среда, се оказва, че с изключение на заявеното, има и текстилни, стъклени и дървени боклуци. Проверяващите са открили също, че отпадъците не са във вакуумирани бали, каквито са законовите условия.
Разследването по този случай продължава.
Още през лятото в обществените мрежи се появи сигнал, че на пристанище Варна – Запад са засечени радиоактивни боклуци от Италия, предопределени за изгаряне в цех в Девня. В сигнала се посочваше също, че товарът е с нарушена целокупност и се разнася зловоние.
В отговор на питане на от врата тогава споделиха, че „ в терминалите на " Пристанище Варна " ЕАД действат радиационни датчици за нивосигнализиране, част от системата на Групово дело " Гранична полиция ".
В посочения интервал не са получени сигнали за регистрирани данни над нормите. При определяне на повишени радиационни равнища, се следва строга спешна процедура на ГДГП, включваща уединяване на товара на обособена площадка, където сетрифицирано дружество го обработка, обезврежда и утилизира за сметка на получателя/изпращача “.
Отговор на запитването тогава имаше и от „ Девня цимент “, както и от кмета на Девня. 
Още по тематиката четете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР