Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна

...
Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна
Коментари Харесай

Гешев взе на специален надзор разследването за водната криза в Перник

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник, оповестяват от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Разследването, следено от прокурор от СП, се води против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, за това, че в интервала 2017 – ноември 2019 година не са положили задоволително грижи, надлежно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния запас в бент. Студена.

От това са настъпили обилни нездравословни последствия. Разследването се води по член 219, ал.1 от Наказателен кодекс (за безстопанственост).
Следствените дейности са предоставени на следовател от Следствен отдел към окръжна прокуратура – СП.

В хода на досъдебното произвеждане следва да се обясни по кое време е бил доближат сериозния най-малко на водата на бент. Студена; имало ли е и какви водни загуби в интервала 2017 – 2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да – по кое време.

Ще се ревизират разрешителните за водовземането и използването на водите от бент. Студена, дали са пренасочвани водни запаси към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на следствие са дейности или бездействия на длъжностни лица във „ ВиК-Перник “ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В Оперативна програма – Перник се води досъдебно произвеждане за дейности или бездействия на длъжностни лица от „ ВиК – Перник “ ООД по член 219, алинея 1 от Наказателен кодекс (за безстопанственост). Разследването се води от екип от прокурори от Оперативна програма – Перник и чиновници на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално – следствени дейности на място, разпитват се очевидци.

В хода на следствието следва да се изяснят и възможни данни за нарушение на целостта на хидротехническо оборудване от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „ Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев следствията са взети на специфичен контрол. Надзорът ще се прави персонално от прокурор от Отдел „ Специализиран “ във ВКП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР