Образуването на дисциплинарно производство срещу Андон Миталов – съдията от

...
Образуването на дисциплинарно производство срещу Андон Миталов – съдията от
Коментари Харесай

Магистрати се опълчиха на искането за уволнение на Андон Миталов

Образуването на дисциплинарно произвеждане против Андон Миталов – съдията от Специализирания углавен съд, който беше глобен от Държавния департамент на Съединени американски щати, би уронило престижа на правосъдната власт и би уязвило нейната самостоятелност.

Това се споделя в пространна позиция по въпроса на Съюза на съдиите в България, която организацията изпрати до членовете на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Становището идва в отговор на настояването да се образува такова произвеждане, което правосъдният министър Данаил Кирилов насочи към колегията.

„ От една страна, сходно произвеждане би основало у жителите неприятното за българската страна подстрекателство, че в случай че не беше изразената позиция от държавния секретар на Съединени американски щати, твърдените нарушавания на процесуалния и материалния закон не биха били мотив за угриженост на българските управляващи.

От друга страна (и точно това е от значително значение), желае се гонене на арбитър заради погрешно приложение на закона. Преценката за вярното приложение на закона не е от компетентността на министъра на правораздаването, нито на административния орган Висш съдебен съвет, а само на съда в съответния углавен развой. Нарушаването на този явен принцип ще докара до накърняване на правилото на господство на правото и до интервенция на политическата власт в самостоятелното правосъдие, още повече че членовете на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, определени от съдии, са малцинство ”, показва се в позицията на съюза.

В умозаключение магистратите декларират, че образуването на желаното от Кирилов произвеждане „ ще има вцепеняващ резултат върху останалите съдии, ще повлияе отрицателно върху свободата на образуване на вътрешното им разбиране при упражняването на правосъден надзор в досъдебното произвеждане, когато се желае значително ограничение на съществени човешки права и, в последна сметка, ще докара до пагубни последствия за жителите и независимостта на правораздаването ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР