Образователният министър в оставка Николай Денков няма да участва в

...
Образователният министър в оставка Николай Денков няма да участва в
Коментари Харесай

Денков с отчет за образованието. Разкри ще участва ли в служебен кабинет

Образователният министър в оставка Николай Денков няма да взе участие в предстоящ длъжностен кабинет. Това разгласи самият той пред публицисти.

„ Взех това решение преди месеци. Влизайки в управлението на една от партиите, автоматизирано човек изключва опцията да влиза в служебни кабинети”, разясни той. И добави, че през идващите месеци ще се опита да убеди обществеността, че има потребност от устойчиво държавно управление, което желае да направи нужните промени в региона на правораздаването.

„ За да може проблемите, които виждахме през последните години, да останат в миналото”, заключи той.

961 млн. лева повече влага страната в обучение и просвета през последните седем месеца. От тях в детските градини, учебните заведения и университетите са влезнали 785 млн. лева над средствата от 2021 година За просвета са отделени 176 млн. лева в допълнение спрямо предходната година. Това регистрираха от Министерствотото на образованието и науката в края на мандата на държавното управление.

Днес на уеб страницата на МОН ще бъде качен доклад, групиран по цели в двата съществени бранша - предучилищно и учебно обучение и висше обучение и просвета, разгласи просветителния министър в оставка Николай Денков.

Средната учителска заплата е поддържана да бъда с 25% над междинната за страната. От 1 септември началната учителска ще е 1486, а за шеф - 1810 лева, осведоми " Нова ".

Във връзка с инфлацията са обезпечени 21,5 милиона лв. в допълнение за хранене на децата в предучилищна възраст и от 1-4 клас. От 1 април 2022 г за първи път родителите бяха освободени от такса за посещаване в детските градини

За увеличение на стипендиите на учениците с 15% са обезпечени 1,2 милиона лв.. За незабавни поправки Министерството на образованието е отделило 50 милиона лв.. 15 млн. лева са дадени за спортни площадки. Направен е обзор на образователните стратегии, разпознати са проблематичните предмети. По време на мандата министерството вкара нова осведомителна система за предпазване и обработка на документите в учебните заведения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР