Образователният министър подчерта, че трябва по-ясно да дефинираме заданието при

...
Образователният министър подчерта, че трябва по-ясно да дефинираме заданието при
Коментари Харесай

Вълчев призна, че има подценяване при оценяването на учебниците

Образователният министър акцентира, че би трябвало по-ясно да дефинираме заданието при писане на учебници, защото практиката до момента демонстрира, че това е подценено при оценяването на учебниците.

Това съобщи във връзка със разногласията с учебниците по история за 10 клас министърът на образованието Красимир Вълчев по време на съвещание на комисията по обучение в Народното събрание.

Вълчев посочи, че е значимо по какъв начин се избират оценителите и дали те са с обща подготвеност.

Академичната независимост на създателите не е безспорна, тъй като могат да решат да проповядват набожен фундаментализъм или позитивни оценки на националсоциализма , безапелационен е той.
 Вълчев желае смяна в процедурата по одобрение на учебниците
Вълчев желае смяна в процедурата по одобрение на учебниците

Академичната независимост не е безспорна, безапелационен е той

Проблемът е честен, счита Вълчев и е реалност, че имаме учебници, които наподобяват друго, като се сменени съществени базови полезности и отношение.

По думите му по човек и общество, както и история и цивилизация постоянно пораждат полемики по повод образуването на мнение у децата. Основната задача на просветителната система е да възпита национално съзнание и национална принадлежност.

Отговорността на комисията, формирана от висши образователни заведения и Българска академия на науките, не анулира активността на министерството , акцентира Вълчев.

По думите му това, което прави МОН, е да дава оферти за корекции на изданията.

Не може да напишем всичко за възродителния развой в един учебник за възпитаници, само че би трябвало да изразим отношение в него, сигурно някои обстоятелства ще бъдат пропуснати, посочи министърът.

Според него би трябвало да се прави разлика сред интервала и режима.
 МОН реагира с рекомендации към издателствата за тоталитарната история в учебниците
МОН реагира с рекомендации към издателствата за тоталитарната история в учебниците

По думите на министър Вълчев има провокативни детайли в учебниците

Историците имат друга логичност, а всеки опит да носим отговорност се класифицира като политическа интервенция , подлага на критика той.

В процедурата за нов прочит на всички учебници са се присъединили учени, при което няма необикновен резултат и са открити единствено механически неточности.

Трябва ли образованието да образува настройки към света, този въпрос е риторичен, безапелационен е Вълчев. Според него по-сложния и спорен въпрос е в какво би трябвало да възпитаваме децата, с цел да не прекалим.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е почнала петиция против подмяната на истината за комунизма в учебниците. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от Съюз на демократичните сили показаха възмущението си от метода, по който е показан комунистическия режим в някои от препоръчаните учебници по история за 10 клас.
 Тръгна петиция против подмяната на истината за комунизма в учебниците
Тръгна петиция против подмяната на истината за комунизма в учебниците

Адресирана до премиера и министъра на образованието…

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува против " скандалния опит за замяна на истината за комунистическия режим " в новите учебници.

От " Демократична България " също бяха възмутени от операциите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили рекомендации на издателствата за учебниците по история.

От Вътрешна македонска революционна организация също излязоха с позиция по въпроса, заявявайки поддръжка с решението на просветния министър. Те оповестиха, че не желаят децата да учат, че Ахмед Доган е български академик. По-късно денем от издателство " Просвета " отхвърлиха сходни изказвания.
 Вътрешна македонска революционна организация срещу децата да учат, че Ахмед Доган е български академик
Вътрешна македонска революционна организация срещу децата да учат, че Ахмед Доган е български академик

Воеводите упорстват за спор по отношение на наличието на учебниците по история
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР