Образователните резултати у нас са ниски, наблюдава високо равнище на

...
Образователните резултати у нас са ниски, наблюдава високо равнище на
Коментари Харесай

България все още е с ниски образователни резултати и лошо здравеопазване

Образователните резултати у нас са ниски, следи високо ниво на неравноправие на приходите и на риск от беднотия или обществено изключване. Хората в България са изправени пред стеснен достъп до опазване на здравето.Това гласи последваща част от текста на Съвета на Европейския съюз за националната стратегия за промени на България за 2019 година

В предходна обява /ЛИНК/ представихме рецензиите и рекомендациите от страна на Брюксел за пазара на труда и квалификацията на работни фрагменти. Настоящият текст ще се спре на проблемите, които Европа регистрира в образованието и опазването на здравето, също по този начин и съответните насоки за превъзмогване на компликациите.

Ниските просветителни резултати не престават да бъдат мощно повлияни от социално-икономическия статус на родителите, сочи отчетът на Съвета. От своя страна не се влагат задоволително средства в образованието, изключително в предучилищното и началното обучение — две области, които са от решаващо значение за основаването на равни благоприятни условия от ранна възраст. Сред рекомендациите е да се ускори присъединяване в качествено обучение и грижи в ранна детска възраст, най-много за ромите и децата от други групи в неравностойно състояние.

Процентът на прибързано напусналите учебно заведение продължава да е висок, което има негативни последствия за бъдещата склонност за претовареност и резултатите на пазара на труда, изрично се споделя в мнението. Приложимостта на професионалното обучение и образование за пазара на труда е незадоволителна. Има нужда от спомагателни старания, с цел да се подсигурява, че наборът от умения на завършващите висше обучение може да способства за превъзмогване на дефицита на умения в кратковременен и средносрочен проект по пореден метод.

Отчитат се въведените ограничения за преквалификация на учителите и за повишение на привлекателността на специалността. Независимо от това, стратегиите за началното и продължаващото обучение за педагозите се нуждаят от в допълнение подсилване и към момента са нужни старания за възстановяване на изискванията на труд на личния състав в областта на образованието.

Следващият миг е разликата в достъпа до обществени услуги, опазване на здравето и дълготрайни грижи. Отново тук са наранени най-много уязвимите групи, като да вземем за пример ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски региони. Секторът на опазването на здравето към момента се характеризира с ниски обществени разноски. Хората в България са изправени пред стеснен достъп до опазване на здравето, породен от неравномерното систематизиране на лимитираните запаси и слабото покритие на здравното обезпечаване. Преките заплащания от страна на пациентите са обилни, защото те би трябвало да компенсират ниското ниво на обществените разноски. Няма и задоволително общопрактикуващи лекари, което лимитира даването на първоначални здравни грижи. Съществува забележителен дефицит на медицински сестри, като броят им на глава от популацията е измежду най-ниските в Съюза. По-бързото и по-ефективно осъществяване на националната здравна тактика ще спомогне за справяне с тези недостатъци.

Главната тенденция за справяне с рецесията в опазването на здравето в страната е да усъвършенства достъпа до здравни услуги, в това число посредством понижаване на директните заплащания от страна на пациентите и справяне с дефицита на медицински експерти.

Изготвеният отчет сплотява констатации на Европейската комисия, резолюциите на Европейския парламент, изводи на Европейския съвет и мнения на Комитета по заетостта, Икономическия и финансов комитет, Комитета за обществена протекция и Комитета за икономическа политика.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР