„Образователната система показа, че може да работи в електронна среда

...
„Образователната система показа, че може да работи в електронна среда
Коментари Харесай

Онлайн обучението е неприложимо за най-малките ученици

„ Образователната система сподели, че може да работи в електронна среда - нещо, което може да го взаимстваме и да го надграждаме. " Това сподели пред БНР Юлиян Петров, ръководител на профсъюз "Образование " в КТ "Подкрепа ".

Народното събрание през днешния ден одобри на първо четене измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение. Предлаганите промени засягат наложителното предучилищно обучение за 4-годишните деца и контролът и действието на настоятелствата към детските градини. Третата смяна е обвързвана със законова наредба на образованието в електронна среда.

Приеха на първо четене измененията в Закона за учебното и предучилищно обучение

„ Приемаме тези промени в закона, те в огромната си част са и наши оферти. Обучението в електронна среда е надграждащо над постоянния образователен развой. То обаче е неприложимо в предучилищната и началната учебна степен. Там може да се ползва като едно голямо изключение, под един %, в някои допустими действия. То е използвано след пети клас ", разяснява Петров пред БНР. По думите му електронното образование може доста интензивно да се интегрира в образованието и след 8 клас.

Според синдикалиста учителите и родителите имат по-скоро настройката за постоянен образователен развой през новата образователна година. Нормалната, постоянна среда е целесъобразна, тя е най-ефективна за учениците, безапелационен е Юлиян Петров.

Когато приказваме за постоянен образователен развой с интегрирано електронно образование и какви поучения да си изведем от миналото онлайн образование, би трябвало да се намерения по какъв начин страната да обезпечи повече цифрови запаси и единна електронна платформа за всички учебни заведения, уточни още Петров. Той очерта като вид в случай че има опция, МОН да дава безвъзмездни образователни платформи, сходни на тези, които децата употребяват като платена услуга за проучване на образователния материал.

Ако учебните заведения съумеят да внедрят до 20 на 100 електронно образование, а за някои и до 5 на 100 - това би било триумф, счита Юлиян Петров.

По отношение на изключените от цифровото обучение възпитаници, което стана видно по време на изключителната епидемиологична конюнктура, Петров означи, че това е проблем, който би трябвало да се реши на държавно равнище, тъй като Министерството на образованието не може да се оправи единствено.

Председателят на профсъюз "Образование " в КТ "Подкрепа " Юлиян Петров съобщи, че децата след 4-годишна възраст би трябвало изрично да влязат в просветителните институции. И в случай че се приказва за помощ, когато това стане наложително вписано в закона, тази помощ да не бъде безусловно финансова или обществена, а в посока превъзмогване на езикови и други дефицити при децата.

„ А не да се дадат едни пари, те да отидат в фамилията и нищо да не е насочено към самото дете, което би трябвало да има идентични шансове, влизайки в просветителната среда от 3 или 4 години “, разяснява Юлиян Петров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР