Образователната система е толкова остаряла, че се превръща в нещо

...
Образователната система е толкова остаряла, че се превръща в нещо
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Образователната система е толкова остаряла, че се превръща в нещо уродливо

" Образователната система е толкоз остаряла, че се трансформира в нещо уродливо. Време е да се потърси смяна в качеството на просветителния модел. Полша е доста добър образец за това - първо в междинното, след това във висшето обучение. Нека да знаем че има положителни модели и по някакъв метод да търсим. " Това сподели някогашният министър на образованието Румяна Коларова във връзка със зачестилите случаи на експанзия в учебно заведение.
" Ясно е, че децата през по-голямото време са в учебно заведение и тук отговорността пада върху учителя ", безапелационна беше Коларова.
По думите ѝ главният фактор на социализация е учебното заведение: " Когато е абдикирало, когато учителят не е престиж се основава вакуум, който се запълва от всичко останало. Така че за мен още веднъж учебното заведение е главен фактор. " Коларова посочи, че сигурно родителите би трябвало да се включат в процеса, само че най-силният фактор е учителят. Тя обърна внимание и на казуса за фрапантната разлика в групите учебни заведения .
Според учителя Емил Джасим министерството на образованието не прави нищо дейно, с цел да промени обстановката. По думите му прикриването на случаите на експанзия е проблем на менажирането:
" Ако се ръководи добре няма да има проблем с прикриването. " Джасим е безапелационен, че става дума за неналичието на подготовка у доста учители, за което те на са отговорни. Той напомни, че всякога, когато се излъчва клип с принуждение се усилва болката на жертвата.
Психологът Маргарита Бакрачева обърна внимание на казуса, че всеки чака някой различен да се намеси, както и че съществува модерния миг, който може да ни сложи в ролята на забавния, на звездата за три минути.
По думите ѝ вторичната виктимизация води до основаването на настройката, че живеем във неприятелски свят и няма кой да ни помогне. Според Бакрачева акцентът би трябвало да се сложи върху наказването на насилието и поощряването за позитивните модели. Много е значимо жертвата да знае, че и други хора са попадали в нейната обстановка и да потърси помощ, добави още психологът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР