Образованието ни прави свободни личности, на добър час!“ - с

...
Образованието ни прави свободни личности, на добър час!“ - с
Коментари Харесай

Откриха учебната година и в затворите

„ Образованието ни прави свободни персони, на добър час! “ - с тези думи през днешния ден заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов откри образователната година в местата за отнемане от независимост. Ресорният заместник-министър бе посетител на тържеството в учебното заведение на затворническо общежитие „ Дебелт “ към пандиза в Бургас. През тази образователна година там ще се образоват 78 възпитаници, от които 9-ма ще са в първи клас. За първа година учебното заведение в затворническото общежитие ще издава тапия за главно обучение. Досега учебното заведение, което е филиал на СУ „ Аргира Жечкова “ в Сливен, бе до 4 клас, само че ползата към придобиване на по-висока степен на обучение от страна на лишените от независимост е наложило разширение на класовете. Съвременна интерактивна дъска, освежен библиотечен фонд, образование на две смени са измежду другите новостите за учениците в Дебелт, оповестиха от пресцентъра на министерство на правораздаването.

Справка на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ демонстрира, че от 6505 лишени от независимост във всички затвори, 1080 са включени в образователната активност през 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото учебно заведение в системата на пандизите. В София учениците са 191, в единствения затвор за дами в Сливен – 60, в Поправителния дом за малолетни младежи към пандиза във Враца – 16. Във всички затвори има разкрити учебни заведения или филиали към тях. Учебният развой в местата за отнемане от независимост е съгласуван с нормативната уредба на Министерството на правораздаването и Министерството на образованието и науката, като се прави от квалифицирани педагогичен фрагменти.

По време на откриването през днешния ден проф. Проданов посочи, че развиването на учебните заведения в пандизите е част от реформирането на пенитенциарната система, а насърчаването и повишението на образованието на лишените от независимост е заложено и в Препоръка на Комитета на министрите към Съвета на Европа за образованието в пандизите. От своя страна началникът на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров съобщи, че новаторският образователен развой, присъединяване през миналата образователна година в планове и разнообразната извънкласна активност, са единствено част от дейностите, които дават опция за еднакъв достъп до качествено обучение и стимулират учениците за образователен труд и реализиране на по-високи резултати.

Затворническото общежитие в Дебелт е най-новото и най-модерното пенитенциарно заведение в системата за осъществяване на наказванията, като потенциалът му е за 450 лица. То дава отговор на всички европейски стандарти за отнасяне на лишените от независимост и е съоръжено с съвременни охранителни системи. Изграждането му бе осъществено със средства от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/. През сегашния програмен интервал на НФМ е планувано реорганизация и ремонт на друго общежитие към пандиза в Бургас – „ Строител “, което ще бъде обособено в преходно поделение или така наречен half way houses за акомодация на пандизчии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР