Образованието и транспортът са поскъпнали най-много през август в Турция

...
Образованието и транспортът са поскъпнали най-много през август в Турция
Коментари Харесай

Висока инфлация изненада Анкара през август

Образованието и превозът са поскъпнали най-вече през август в Турция

Още по тематиката
Меркел упорства за преустановяване на договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз

Кандидатурата на Турция евентуално ще се разиска на идната среща на Европейски Съюз през октомври
6 сеп 2017
Напрежението сред Германия и Турция докара до повече бежанци в Гърция

Местните управляващи гледат с терзание на нарастването, защото то може да е сигнал за раздробяване на неофициалната сделка сред Брюксел и Анкара
24 авг 2017
От 2018 година България ще може да транзитира с 12% повече газ за Турция

Проектът на " Булгартрансгаз " е на стойност 42.3 млн. лева
17 авг 2017
Турците идват

Между Ердоган и изискванията за бизнес в България - комплицираната картина на турските вложители у нас
16 юни 2017
Скок в износа форсира турската стопанска система

Първото тримесечие приключи с растеж от 5%.
12 юни 2017

Инфлацията в Турция изненадващо се увеличи през август с повече от предстоящото до 10.68% на годишна база. Данните от вторник сочат, че централната банка е принудена да поддържа по-строга лихвена политика, в сравнение с се желае на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Трайно състояние

Освен това инфлацията - един от главните стопански проблеми на страната - остава в зоната над 10% за шести от досегашните 8 месеца на 2017 година

Източник са както превозът, по този начин и потребителските артикули. На месечна основа потребителските цени се покачиха с 0.52 прочие пункта, до момента в който прогнозата на анализатори, до които се допита Reuters, беше за 0.15 прочие пункта. " Скокът на инфлацията в Турция предишния месец до 10.7% значи, че понижаването на лихвите, което се очакваше до края на годината, наподобява все по-малко евентуално ", разяснява Уилям Джексън от Capital Economics. " Все още считаме, че централната банка може в идващите 12 месеца да либерализира паричната политика, в този момент обаче към този момент има риск това за стане по-късно и по-бавно, в сравнение с се очакваше. "

На какво се дължи

Данни от статистическия институт демонстрират, че на месечна база най-вече е поскъпнало образованието - 2.79%, следвано от превоза - 2.05%. Основни ценови индикатори при храните и напитките са се намалили с 0.22%.

Повишаване има и на инфлацията при производителите. От изчисляването ѝ се изключват силата, храните, напитките и тютюневите произведения. На годишна база индустриалните цени са се повишили от 9.60% през август 2016 година на 10.16% в този момент.

Икономическият разцвет на Турция в забележителна степен се основава на на ниска цена кредитиране и президентът Ердоган афишира, че е зложелател на високите лихви, а повишението им е еднакво на държавна измяна.

Правителството употребява разнообразни принадлежности за стимулиране на растежа, в това число краткотрайно намаление на налози и разширение на програмата за гарантиране на кредите за дребния бизнес. Вицепремиерът Мехмет Шимшек - основната фигура в държавното управление по въпросите на икономическата политика - разяснява, че задържането на инфлацията над 10% е краткотрайно събитие и в края на годината подхванатите ограничения ще я смъкват под този предел.

Допитване до комерсиалните шефове в бизнеса през август сподели, че интензивността в производството се усъвършенства най-бързо от началото на 2011 година насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР