Образованието е от ключово значение за интеграцията на ромското население

...
Образованието е от ключово значение за интеграцията на ромското население
Коментари Харесай

Вицепремиерът Мариана Николова с предупреждение за ситуацията в Габрово

Образованието е от основно значение за интеграцията на ромското население и по тази причина се оферират рестриктивните ограничения при пет неизвинени отсъствия да се стопират обществените и фамилните помощи за цялата година, съобщи за Дарик вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя уточни, че поддържа строги наказания, само че би взела участие в полемика, в случай че има по-добри оферти.

Важно е да не стига до етническо напрежение и обстановки като тази в Габрово не би трябвало да се политизират, посочи Николова. Попитана каква отговорност вижда на централната власт за казуса, който изкара хората на митинги в Габрово, тя разяснява: " Не мога да кажа, че съм съгласна с позицията, че на централно равнище ние би трябвало да бягаме от отговорност. Изпълнителната власт би трябвало да спомага във всички случаи и да работи в синхрон с локалната власт. Но когато става въпрос за всеобщи вълнения, за митинги и за нарушение на публичния ред, желая да поздравявам напъните на полицията, които извънредно се оправиха в тази тежка и комплицирана обстановка, с цел да не се стигне до етническо напрежение. Защото е доста тъничък моментът с етническото напрежение и не трябва да се политизира ". На въпрос за какво, откакто се е справил шефът на локалната полиция, той си отива от поста, Марияна Николова отговори: " Явно не се е справил задоволително, тъй като този проблем е замитан. Ромската интеграция е дълготраен проблем, върху който изключителни ограничения, които бяха прилагани и стартирани в обществото, очевидно не дават положителния резултат. Може би ще би трябвало да се създадат и някои по-драстични законодателни промени и в тази посока държавното управление работи. Не инцидентно вчерашното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, чийто ръководител съм аз, се прегледа и законопроектът за общественото подкрепяне, където се оферират обилни рестриктивни ограничения, а точно при пет неизвинени отсъствия да се стопират фамилните и обществените помощи за цялата година ".

Срещу тази мярка възразиха синдикатите. " В тристранния разговор се слушат всички отзиви. Законопроектът е импортиран от група народни представители и сред първо и второ четене могат да бъдат допълнени оферти. Но кардинално Министерството на труда и обществената политика и Министерството на образованието и науката поддържат плана, защото отнякъде би трябвало да се стартира ", сподели още Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР