Образованието е ключът за решението на демографския проблем в България.

...
Образованието е ключът за решението на демографския проблем в България.
Коментари Харесай

Доц. Георги Бърдаров: Образование е ключовата дума за справяне с демографския проблем в България

Образованието е ключът за решението на демографския проблем в България. Българите не трябва да бягат от действителността - страната ни е в демографска рецесия. 29 години стоим в тройката страни с негативен натурален приръст.
Това съобщи в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия беше доцент Георги Бърдаров, експерт по демография и учител в Геолого-географския факултет на СУ.

„ Аз съм изрично срещу всевъзможни апокалиптични и катастрофични прогнози, защото те насаждат суматоха, не почиват на обективните действителности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, откакто излязат резултатите на Национален статистически институт за демографията. “, съобщи доцент Бърдаров.

Демографското положение на България той назова " натурален развой ", защото България е част от развития свят, а там протичат сходни естествени процеси. Също по този начин българите не трябва да бягат от действителността - страната ни е в демографска рецесия. 29 години стоим в тройката страни с негативен натурален приръст. Според него казусът в България е, че за демографията се приказва с клишета, от което произтича вземането на неверни решения, а виновността се стоварва в ниската раждаемост.

В момента в детеродна възраст влиза поколението, раждано 1995-2000 година, когато България е била в тежка демографска рецесия. По това време има доста емигрирали фамилии и по тази причина сега може да се твърди, че раждаемостта е постоянна. Детеродният контингент е дребен, разяснява още Бърдаров.

Един от най-големите проблеми свързани с демографията в България е застаряващото население - отвесен демографски дисбаланс, което е реалност поради огромната миграция на младо население.

„ Когато приказваме за демография в България, би трябвало да приказваме за едно само нещо - увеличение на делът на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв метод. “, сподели още доцент Георги Бърдаров.

Според доцент Георги Бърдаров основната дума за справяне демографския проблем е " обучение ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР