Образец на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за

...
Образец на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за
Коментари Харесай

Земеделци могат да сключват договори за сезонна селскостопанска работа за повече от ден

Образец на трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден (по член 114а от Кодекса на труда) е одобрен със заповед на министъра на труда и обществената политика Деница Сачева. Той е съгласуван с измененията, гласувани в параграф 49б на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година (ЗМДВИП). С тях единствено за времето на изключителното състояние се основават спомагателни благоприятни условия за потреблението на така наречен еднодневни контракти, които в този интервал могат да се подписват и за повече от един ден. Право да ги употребяват за наемане на работна мощ имат и записаните тютюнопроизводители, с изключение на записаните аграрни стопани, като не е належащо да се заплащат авансово осигурителни вноски.
По силата на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се наемат служащи за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят лавандула, а за времето на изключителното състояние и от тютюн. Според наредбите в ЗМДВИП договорите по новия пример могат да се подписват и за 6 часа, с изключение на за 4 и 8 часа. Ако бъдат подписани за повече от един ден, в тях би трябвало да бъде категорично вписан интервалът на действието им.
Образецът на трудовия контракт по 114а от Кодекса на труда за повече от един ден, който работи за интервала на изключителното състояние, може да бъде изтеглен от уеб страницата на ИА „ Главна ревизия по труда “, рубриката „ Административно обслужване “, подрубрика „ Трудови контракти по член 114а от КТ “. Там е оповестена и повече информация за реда за подписване на така наречен еднодневни контракти според измененията в ЗМДВИП. http://www.gli.government.bg/page.php?c=82
В момента ИА „ Главна ревизия по труда “ работи по надграждане на Портала за еднодневни трудови контракти, с което от 21 април 2020 година ще се сътвори опция за даване по електронен път на неповторим идентификационен номер за регистрация на всеки възложен пример на контракт според заповедта на министъра на труда и обществената политика. За интервала до 21 април 2020 година записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители могат да подписват трудови контракти по одобрения пример без неповторим идентификационен номер за регистрация.
Сключилите такива контракти до 21 април 2020 година следва в период до 24 април 2020 година в това число да получат неповторим идентификационен № за регистрация на всеки пример, който са употребявали. Номерата могат да бъдат получени по електронен път през Портала или на място в Дирекциите „ Инспекция по труда “. След 21 април 2020 година земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да подписват трудови контракти съгласно новите разпореждания, единствено откакто получат пример с неповторим идентификационен номер за регистрация от Портала за еднодневни трудови контракти, поддържан от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ или на място в Дирекциите „ Инспекция по труда “.
Остава опцията за даване по електронен път на трудовите контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и против авансово заплатени осигурителни вноски. ИА „ Главна ревизия по труда “ припомня, че наетите по силата на трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по член 114а от Кодекса на труда) не губят право на обществено подкрепяне и компенсации за безработица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР