Образът на България в Европа никога не е бил особено

...
Образът на България в Европа никога не е бил особено
Коментари Харесай

Иво Христов: Няма нито идейна почва, нито емоционални настроения за разкол между президента и социалистите

" Образът на България в Европа в никакъв случай не е бил изключително добър. Той е в амплитудата от неглижиране до безсрамен прочит, че ние сме страна в крайнината на Европа, която има един доста чудноват водач, именуван " атипичен " от европейците, играещ ролята на медиатор с Ердоган заради околните си връзки с него и с това е потребен. Но никой не се интересуваше от проблемите на българската народна власт.

Благодарение на резолюцията на Европейския парламент, те бяха изброени точка по точка - в това число и ролята на самия министър-председател, който до неотдавна практикуваше политиката на прегръдките и целувките с европейските водачи. На това се постави край. Ковид-19 също постави край, той му лиши главния дипломатически коз.

Така или другояче, Европа има здравомислещ прочит на събитията в България и всяко последващо нарушаване, всяка стъпка към репресиране в България, всяко стягане на гайките, всеки напън върху медиите работи на българския режим по този начин, както тези примки, които практикуват колумбийските наркотрафиканти - те връзват ръцете и гърлото и всяко придвижване стяга примката на гърлото.

Ние сами ще даваме причини за това, което написа в резолюцията, в случай че не си вземем поука от нея и не поемем курс към радикална смяна и нормализация. " Това разяснява в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

" Не мисля, че тематиката за напрежение сред президента Радев и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е действителна. Медии и заинтригувани коментатори съумяха да трансфорат в тематика едно изявление на госпожа Нинова.

Тя дължи престижа си като политик на това, че е пореден опозиционер. С тази поръчка получи доверието на своите съпартийци, в моя персонален случай това е и повода да я поддържам. Не мисля, че тя би позволила ерес сред Българска социалистическа партия и президента ", разяснява Христов, който заемаше поста шеф на кабинета на президента Радев до април 2019 година

По думите му, за подобен ерес няма нито идейна почва, нито прочувствени настроения.
" Пътувал съм с президента Румен Радев из цялата страна, на всички места той е посрещан задушевно - нещо, което малките екрани крият. Ние виждаме едни 10 секунди, само че в никакъв случай не виждаме множеството, което посреща президента из страната. Не виждам какъв е ползата на госпожа Нинова - в случай че тя допусне подобен ерес, това значи да удостовери тезата на вътрешнопартийната съпротива, че е влезнала в сговор с ГЕРБ, Движение за права и свободи или някоя друга от евентуалните партии-партньорки в идващ парламент.

Това нито е стилът на госпожа Нинова, нито има логичност в такова деяние ", безапелационен бе Христов.
Евродепутатът дефинира президента Радев като " опозиционер на настоящия режим ":
" Той е на страната на народа и не го крие през цялото време.

Той слезе измежду протестиращите. Неговата конституционна роля е да бъде със своя народ, да пази кардинални позиции. Той е справедлив съдружник с всички хора, които се борят с беззаконието и мафиотизираната страна. Когато човек е зад закона и конституцията, няма по какъв начин да не влезе в спор със сегашната власт, която ги погазва.

Би било несъответстващо държание от страна на Българска социалистическа партия да се лиши от най-популярния политик в страната, който сама е издигнала и с който е на едно и също мнение. Няма никаква логичност.

От тази тематика интерес имат външни фактори, които търсят да разбият този фронт на смяната, който не се лимитира с президента и Българска социалистическа партия, а с ред други партии. През всички тези години и президентът, и Българска социалистическа партия бяха поредна съпротива на този дегенериращ режим, чиято оценка четем в резолюцията на Екологичен потенциал. Сега към този фронт се причислиха стотици хиляди жители, на митингите видяхме даже някогашни съдружни сътрудници на Борисов.

В България назряват условия за същинска демократична смяна, която този път потегля изпод, а не както тази на 10 ноември, която бе наложена от горната страна. "
Според евродепутата, в случай че парламентарните избори са през месец март, то техните резултати и самият развой би трябвало да бъдат следени доста изкъсо, защото ръководещите владеят изкуството да фалшифицират избори.

" Надявам се те да бъдат извоювани от Българска социалистическа партия, само че с необятен фронт от опозиционни сили, които да реализират консенсус за това по какъв начин да си върнем страната, която в този момент е узурпирана. Здравият разсъдък изисква леви и десни да си подадат ръка в името на спасяването на българската народна власт. Всякакви други разлики могат да бъдат контрактувани по-късно в границите на управническата стратегия. Но в случай че нямаме право да избираме, просто изпадаме от европейския коловоз, дерайлираме ", добави той.

Коментирайки напрежението сред Франция и Турция, Христов означи, че съгласно френското схващане арогантността и светотатството също са част от свободата на словото.
" Разбира се, това не е добър жанр и не е почтително към непознатите усеща, аз не бих подкрепил подобен метод, който е самоцелно провокативен. Но, както споделя Сирано дьо Бержерак: " Свободата е на върха на шпагата. " Това е френското схващане.

Виждате, че след случаите те отговорят с нов тип провокация на национално равнище, казвайки: " Ние ще продължим да отстояваме нашите права ". Евродепутатът счита, че под забележимия скандал (размяната на остри реплики сред Ердоган и Макрон и карикатурите в " Шарли Ебдо " ) стоят стопански ползи, свързани с подялбата на Средиземноморието (двустранното съглашение с Либия за делба на шелфа в Средиземно море, залежите на газ в Източното Средиземноморие, заетата от Франция позиция в поддръжка на гръцката и кипърската страна и полученият в подмяна преференциален контракт за акупуване за френски " Рафал " -и от Гърция).Според него апелът за протест на френските артикули няма да удари съдбовно Франция, защото Арабският свят не е главният пазар на вино, сирена и впрочем.

" Ердоган има упоритости да върне Турция като районна суперсила на картата на Европа и Близкия Изток. Вдъхновен е от османското минало. Както виждате, претенциите му са във всички направления, в това число и в Северна Африка; той е доста деен в Либия. Не мисля, че ще успее, само че това зависи от бързината, с която Европа ще се опомни какво я грози, в случай че го допусне ", счита Иво Христов.
Евродепутатът разяснява и тематиката за пандемията от ковид:

" В първите дни се появиха национални егоизми, стартира спор за дезинфектанти, задържаха се колета с маски и други консумативи, и Европа осъзна, че е нужен общ отговор на национални закани. Но построяването на такава система изисква време, а ние към момента гасим пожара на вилнеещата пандемия. "
Според Иво Христов нито Европа, нито светът са съумели да извлекат нужните заключения.
" Продължаваме да действаме по старите указания - да изолираме контактите и впрочем, а дневно имаме по няколко хиляди заразени; в някои страни - по няколко десетки хиляди.

Подходът с изолацията мъчно може да сработи. Все повече и повече се ориентираме към построяването на " стаден имунитет " - разбиране, което плаши и звучи зле, само че колкото и да е нелицеприятно, то наподобява единственото разумно при този ритъм на разпространяване на болестта. Вече играхме сюжета с цялостното затваряне напролет и той съумя да забави темпа на разпространяване, без да предотврати втората вълна. В това се убеди целият свят.

Най-тревожното е, че, както при една война, се основава стопанска система на войната, която има интерес от нейното продължение, по този начин и при пандемията се появяват стопански ползи, които ще търсят тя да трае във времето.

Да речем, производителите на маски, дезинфектанти, ваксини, политиците, които търсят да се закрепят на власт - всички те имат интерес от това пандемията да трае. Това е концепцията, в случай че някой не е схванал. "
Евродепутатът е на мнение, че не може да стопират цели системи - като образованието или правораздаването - заради пандемията.
" Тя няма да изчезне. Няма по какъв начин да се скрием от вируса. Той е прекомерно съобразителен, светът е прекомерно проницаем. Ние би трябвало да свикнем да живеем с него, спазвайки някакви правила. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР