Обратното броене вече върви! 20 дни остават до началото на

...
Обратното броене вече върви! 20 дни остават до началото на
Коментари Харесай

Трети Зимни младежки олимпийски игри в Швейцария

Обратното преброяване към този момент върви! 20 дни остават до началото на третите Зимни юношески олимпийски игри в Лозана, Швейцария от 9 до 22 януари 2020. Това е най-голямото спортно събитие и културен фестивал за състезатели на възраст от 15 до 18 години.

На 18 декември посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова ще бъдат домакини на особено събитие за Лозана 2020, пожелавайки триумф на неповторимото съревнование, съчетаващо спортно състезание, просвета и обучение в достоверен празник на спорта с неповторима атмосфера.

Български участници в Лозана, известни български спортисти, членове на парламентарната комисия и министерството на спорта, също дипломати и медии са поканени да се причислят на срещата в Музея на спорта в София.

И несъмнено, Йодли, талисманът на Лозана 2020 също ще бъде там!

Зимните юношески олимпийски игри включват 8 спорта, 16 дисциплини и 81 спортни събития. В Лозана 2020 ще вземат участие 1 880 състезатели от целия свят, в това число и 18 млади българи в осем спорта.

Третите Зимни юношески олимпийски игри имат упоритостта да насърчат младежите да възприемат и популяризират позитивните полезности на спорта: почитание към другите, себе си и заобикалящата ни среда; другарство сред хора и култури; самоотдаване, както и да станат посланици на спорта по света.

Младите български спортисти са надарени, в това число и тези с разнообразни умения. Ще бъде чест посетител на събитието да е Велико Великов, първенец по конен спорт. Златен медалист от Спешъл олимпикс в Лос Анджелис - 2015 и Абу Даби - 2019, Велико е образец за хората с увреждания, с които страната се гордее и е по-силна.

Швейцарецът Рето Зайлер, капитанът на българския народен тим по кърлинг, който завоюва сребърен орден на Европейското състезание през 2018 (Б-група), ще поздрави събитието “София желае триумф на Лозана 2020!”.

Това послание e самобитен знак на дългогодишните българо-швейцарски спортни връзки. В далечната 1894 година Луи Айер, „ швейцарецът с българско сърце “, и неколцина швейцарски учители по гимнастика идват в България по покана на тогавашното Министерство на просвещението, с цел да положат основите на модерния спорт и физическото образование на новата самостоятелна страна.

Те вкарват бокс, повдигане на тежести, битка и други спортни дисциплини в България. Един от тях – Шарл Шампо, е първият представител на България, който взе участие в първите съвременни Олимпийски игри през 1896!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР