Обратното броене преди Оскарите започна - от 27 януари членовете

...
Обратното броене преди Оскарите започна - от 27 януари членовете
Коментари Харесай

Гласуването за Оскарите започна: Кои са фаворитите за най-добър филм

Обратното преброяване преди " Оскарите " стартира - от 27 януари членовете на Филмовата академия на Съединени американски щати към този момент могат да гласоподават за най-хубавите филми, артисти и кинематографи, които заслужават номинация за премията. 

Крайният период за гласуването е 1 февруари, а седмица по-късно ще бъдат оповестени и всички номинации по категории. 

Над 10 000 души членуват в Академията, само че 914 от тях не гласоподават, защото имат почетни трофеи. Още 86 души са асоциирани членове и също не вземат участие във вота - все пак всички ще могат да изгледат филмите, кандидатстващи за " Оскар ". 

Общо 276 са филмите, които са се класирали за обзор в онлайн платформата на Академията - това са заглавията, излезли сред 1 март и 31 декември 2021 г. 

10 от тях ще получат номинация в категорията " Най-добър филм на 2021 година "  

Един от любимците за категорията - японският " Drive My Car " - към този момент участва в късата листа за " Най-добър чуждоезичен филм ". В историята на " Оскарите " има единствено седем кино лентата, които са били номинирани едновременно и за двете награди - " Z " от 1969 година, " The Emigrants " (1971), " Life is Beautiful " (Животът е прелестен, 1998); " Crouching Tiger, Hidden Dragon " ( " Тигър и змей ", 2000), " Amour " (2012), " Roma " (2018) и " Parasite " (2019).  

Някои от най-големите медии за кино вести и рецензия към този момент започнаха със залаганията за това кой може да стигне до влиятелната категория. 

Три от продукциите на 2021 година се считат за сигурни любимци в съвсем всички от класациите с прогнози. Това са " Belfast " на Кенет Брана, " The Power of the Dog " с Бенедикт Къмбърбач и Кирстен Дънст, и " West Side Story " - акомодацията на Стивън Спилбърг по класическия мюзикъл. 



" Belfast " съставлява автобиографичен роман на Брана за детството му в Северна Ирландия. В основните функции на родителите му влизат Джейми Дорнан и Кейтриона Балф, а Джуди Денч и Киърън Хайндс са любящите баба и дядо на дребния Бъди.

Разпространяваният от Netflix " The Power of the Dog " към този момент донесе много награди на режисьорката Джейн Кемпиън, а звездният актьорски състав евентуално ще притегли огромна част от номинациите за " Оскар ". 

Колкото до кино лентата на Спилбърг - филмовите критици го обсипаха с хвалебствия, само че в случай че се съди по слабите резултати от боксофиса, всеобщата аудитория не е оценила изключително доста. LA Times показва, че единствено един път в историята на " Оскарите " се е случвало римейк на филм, награден с най-престижната премия, да бъде номиниран още веднъж за нея. Няма случай, в който втората версия да е печелила " Най-добър филм на годината ". 

" Licorice Pizza ",  " Dune ", " King Richard " и " Don`t Look Up " са измежду съвсем сигурните номинации в категорията. 



" Licorice Pizza " на Пол Томас Андерсън е носталгичен роман за израстването и първата любов на момче в Калифорния през 70-те години, което се влюбва в жена, по-възрастна от него с 10 години. В основните функции влизат двама дебютанти, само че останалите хора в кастинга са от равнището на Шон Пен, Том Уейтс, Брадли Купър и др. 

" Dune " надали има потребност от показване - един от най-обсъжданите и положително отразявани филми на Дени Вилньов сигурно ще притегли вниманието на Академията. 

Биографичният филм за бащата на Винъс и Серина Уилямс - " King Richard " с Уил Смит -  вече има номинация за премиите на Гилдията на филмовите артисти за най-хубав кастинг. Историята може да се класира и за категорията " Най-добър сюжет ", която ще му бъде нужна за увеличение на възможностите за премия в " Най-добър филм на годината ". 



Именно мощният актьорски състав извежда напред до евентуална номинация " Don`t LookUp " на Адам Маккей. Апокалиптичната ирония вкара на едно място Леонардо ди Каприо, Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп и още куп отлични артисти. Доста от филмовите критици обаче дадоха слаби оценки на цялостната продукция - а в случай че получи номинация за " Оскар ", вероятно  " Don`t Look Up " ще е един от най-критикуваните любимци в историята. 

Сред продукциите с по-слаби шансове влиза  " House of Gucci " - разхитителен бюджет и мощна история, която обаче разочарова мнозина от почитателите на Лейди Гага. " The Tragedy of Macbeth " на Джоел Коен с Франсис Макдорманд и Дензъл Уошингтън по този начин и не съумя да набере мощ измежду феновете (филмът е продукция на Apple), само че може и да стигне до номинация. 

" Tick, Tick … Boom " на Netflix е следващата биографична драма през този сезон, а в основната роля на драматурга Джонатан Ларсън влиза Андрю Гарфийлд, тогавашният " Спайдър-мен ". 

Говорейки за него - " Spider-Man: No Way Home " с Том Холанд, в който Гарфийлд още веднъж се появява, e включван измежду евентуалните номинации от медии като Variety и LA Times. 



Добри шансове има и " The Lost Daughter " - режисьорският дебют на Маги Гиленхол по книгата на Елена Феранте, с присъединяване на Оливия Колман. 

" Nightmare Alley " на Гийермо дел Торо, последният Бонд на Даниел Крейг, " Parallel Mothers " на Алмодовар и " Being the Ricardos " с Хавиер Бардем и Никол Кидман са измежду останалите споменавани претенденти за популярност на тазгодишните " Оскари ". 

Окончателният лист ще е явен на 8 февруари, а премиите ще бъдат раздадени на 27 март. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР