Обратът на настроението към активите на Турция от септември досега

Обратът на настроението към активите на Турция от септември досега ...

Турция остава най-застрашената развиваща се държава.


Обратът на настроението към активите на Турция от септември досега не е направил нищо, което да промени основите на икономиката, и това превръща страната в развиващия се пазар, който е най-уязвим на външни шокове, според проучване на Bloomberg Economics.

Инфлацията е втората най-висока измежду развиващите се страни след тази в Аржентина, много над целта на централната банка, а прогнозният дефицит по текущата сметка е най-голям, според анализа на икономистите.

Въпреки покачването на лирата след рязкото повишаване на основната лихва от централната банка и затоплянето на отношенията със САЩ, турската валута все още е с 30% по-евтина от началото на годината, което означава, че дефицитът трябва да се свие в бъдеще.

Турция остава под най-голям риск от развиващите се държави
Турция остава под най-голям риск от развиващите се държави

Аржентина е следващата най-уязвима развиваща се държава, следвана от Южна Африка и Египет, според проучването.

Въпреки че валутите и облигациите се представят добре в сравнение с акциите през това тримесечие, има редица предизвикателства, които могат да предизвикат разпродажба.

Очаква се САЩ и Китай да разширят търговската си война по-късно този месец. Разходите по заеми в Щатите ще продължат да се повишават, а доларът задържа силните си позиции.

Кои са най-застрашените икономики от срива на турската лира?
Кои са най-застрашените икономики от срива на турската лира?

Някои от тях се намират на Балканите

"Инвеститорите ще трябва да бъдат все по-селективни в бъдеще. Някои от предизвикателствата, които доведоха до влошаване на пазарните настроения, все още са налице", обясни Хана Андерсън, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management в Хонконг.

На другия полюс са Tайланд, Русия и Саудитска Арабия, които са най-устойчивите развиващи се пазари.

Източник: money.bg