Обрат за съкратеното производство. Прокуратурата обяви, че е "за" премахването

...
Обрат за съкратеното производство. Прокуратурата обяви, че е "за" премахването
Коментари Харесай

Прокуратурата се обяви ``за`` премахване на съкратеното производство

Обрат за съкратеното произвеждане. Прокуратурата разгласи, че е "за " премахването му при убийства и тежки телесни повреди. Така текстовете минаха единомислещо и на правна комисия. Развръзката идва, откакто по-рано близки на жертви на тежки закононарушения се събраха на митинг пред Народното събрание и желаеха опцията причинителите да получават по-леки присъди да отпадне.

Първоначално за анулацията на съкратеното произвеждане бяха единствено Българска социалистическа партия, "Обединените патриоти " и "Воля ". ГЕРБ бяха срещу и предлагаха то да бъде лимитирано и да се разпорежда на съдията да преценя за всеки съответен случай.

На съвещанието на правната комисия обаче се появи основният прокурор Сотир Цацаров, който сподели, че поддържа протестиращите. Така концепцията на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

,,Ние считаме, че ограничението на приложното поле на съкратеното правосъдно разследване изрично следва да бъде прието'', сподели Цацаров, представен от bTV.

,,Трябва да бъде признато не по популистки съображения, даже не заради обстоятелството, че са се натрупали във времето случаи, които демонстрират несправедливостта на настоящата наредба, а тъй като в най-общ проект би трябвало да изберем сред две полезности. Едната от тях е провеждането на наказателното произвеждане в рационален бърз период, а другата е публичното възприятие за справедливост'', зяви още основният прокурор.

Повече от четири години след убийството на студентката Вероника Здравкова фамилията ѝ продължава да счита, че присъдата на килъра не е обективна.

„ Заявявам, че ще убия килъра на щерка ми. Предварително си признавам и мигновено ми се понижа присъдата още от в този момент с една трета. Законът работи в интерес на престъпността, не в интерес на невинността'', сподели бащата на Вероника – Трайчо Трайков.

Майка ѝ – Надя Трайкова, показа, че за щерка ѝ към този момент е късно, само че промени в закона биха били от изгода в бъдещи сходни случаи.

Протестиращите внесоха близо 16 000 подписа за анулация на съкратеното произвеждане при признания, тъй като по този начин се понижават и присъдите.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също поддържа ръководещите.

,,Не бива да се лишава опцията подсъдимият да прави самопризнания'', съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР