Обрат с линията на бедност. КНСБ настоява догодина тя да

...
Обрат с линията на бедност. КНСБ настоява догодина тя да
Коментари Харесай

КНСБ на нож с кабинета! Нова линия на бедност налага вдигане на пенсии и заплати

Обрат с линията на беднотия. КНСБ упорства следващата година тя да бъде със 142 лв. повече или – 646 лв.. В момента линията на беднотия е 504 лева
Синдикатът съобщи предлагането си в специфична позиция по плана на Министерски съвет за разпореждане, с което да се дефинира линията на беднотия за 2024 година. Той е качен за публично разискване. От държавното управление оферират линията на беднотия от 2024 година да стане 526 лева, или нарастването е с 4.4%.
Вдигането на линията на беднотия със 142 лв. сигурно ще повлияе на минималните пенсии и заплати, които ще би трябвало да бъдат вдигнати, написа Стандарт.
От КНСБ припомнят, че през 2019 година бе призната Методиката за установяване линията на беднотия, според която размерът й се дефинира, като се употребяват данните за линията на беднотия от проучването на SILC (Евростат) за миналата година, след което размерът се индексира с цените на дребната по състав кошница за декември на миналата година на годишна база.
През 2021 година упоменатата методика бе изменена, като корекцията за индексиране с цените за дребната по състав кошница за декември на миналата година се анулира. Целта на изменението бе размерът на линията на беднотия в България да се дефинира само от проучването на Евростат„ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ”. Както е известно, проучването на SILC се реализира на база приходите от годината преди миналата, т.е. на процедура нивото на линията на беднотия по Евростат отразява положение на приходите от 2021 година, а тя ще се ползва през 2024 година
Оповестеното предложение за актуализация на линията на беднотия за 2024 година е в размер на 526 лева, което ще отразява положение от преди три години (60% от междинния общ наличен чист приход на еквивалентна единица от 2021 г.).
Очевидно е съществуването на прекомерно огромен времеви лаг сред годината на проучване на приходите и годината, към която се ползва линията на беднотия (референтната година на прихода е 2021, годината на осъществяване на проучването е 2022, а годината на използване на линията на беднотия е 2024), безапелационни са от КНСБ.
От синдиката одобряват, че от статистическа позиция е преимущество да се употребяват данните на EU-SILC, тъй като допускат по-надеждна информация за приходите на популацията заради по-голямата извадка. Същевременно означават, че в изискванията на ускорена инфлация в интервала 2021-2022 година общият приход приблизително на разположение от домакинство нараства с 16.9% по отношение на 2021 година, а разноските с 19.1% (по данни на НСИ). Затова при съществуването на сходно по-екстремно повишаване на цените е изцяло обективно да се ползва и коректив за индексиране с насъбраната инфлация въз основата на настоящи данни. А и по принцип използването на сходен коректив дава много по-обективна и близка до действителното положение на приходите картина, написа в позицията.
Най-бедните пенсионери ще получат добавки до линията на беднотия
КНСБ смята, че с оглед постигането на точност и най-много адекватност при установяване на линията на беднотия е редно да се предприеме:
Промяна на методиката, като се възвърне инструмента за поправяне с инфлацията (базиран на дребната потребителска кошница) на данните на EU-SILC за ЛБ, тъй като този аршин има значимо значение, изключително в обстановката на по-високи от нормалните стойности на инфлацията. Използването на този инструмент отчасти ще покрива насъбраната инфлация, отчитайки ценовата динамичност и потреблението най- към този момент на нискодоходните семейства.
При това състояние изходните данни за пресмятане на линията на беднотия – 2024 са:
ЛБ на еквивалентна единица (SILC-2022) – 526 лева месечно
ИЦМК (декември 2022-декември 2021) – 22.8%
Или – обективната линия на беднотия за 2024 година би трябвало да бъде 646 лева (526 х 122.8%). Този размер ще обезпечи растеж на ЛБ с 28.2% и по този начин отчасти ще компенсира употребяваната средногодишна инфлация и през 2023 година
В тази връзка, КНСБ продължава да упорства методиката за установяване на линията на беднотия съществено да се уточни, като се дефинират минималните потребности, които да подсигуряват избран обществен най-малко на разположение от домакинство. Целта на ЛБ, изключително в изискванията на България, е освен да дава ориентир за нивото на беднотия, а да насочва и политиките, осигуряващи финансова поддръжка на нуждаещите се. В този смисъл КНСБ смята за необходимо да се реализира годишна оценка/проверка на адекватността на размера на ЛБ, като се прави параленост с целево създадена потребителска кошница, която да подсигурява обществения най-малко на разположение от домакинство.
В умозаключение, КНСБ не приема метода за определянето на размера на линията на беднотия и няма да поддържа по този начин оферти план на разпореждане на Министерски съвет в тази връзка.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР