Обрат при социалните помощи за всяко дете. Управляващите се отказаха

...
Обрат при социалните помощи за всяко дете. Управляващите се отказаха
Коментари Харесай

Детските за догодина докараха ново напрежение в управляващата коалиция


Обрат при обществените помощи за всяко дете. Управляващите се отхвърлиха от концепцията да няма подоходен аршин за фамилните помощи за развъждане на дете. От ГЕРБ внесоха в последния миг промени в Закона за държавния бюджет, с които се връща доходния тест за детски те надбавки, съобщи Нова ТВ.

Новите текстове плануват увеличение на прага за разпределяне, както и по-високи помощи. Но те няма да бъдат за всяко дете, както министър председателят Бойко Борисов неведнъж разгласи още преди представянето на бюджета за следващата година.

В претекстовете на измененията от ГЕРБ са записали, че спестените пари от връщането на подоходния аршин ще отидат за по-високи заплати за служителите на реда и за лекарите в изискванията на коронакризата.

И още - че помощта за всяко дете е срещнала  – „ отрицание при необятното публично разискване ”, мярката не е фокусирана към фамилиите с най-ниски приходи, а представителите на фамилиите с по-високи приходи я дефинират като засегнатост към тях ”.

Така помощ за развъждането на дете ще могат да получават единствено фамилиите с по-нисък от 510 лв. средномесечен приход на член от фамилията. а 80 % от  помощта ще отиде при фамилиите с по-ниски от 650 лв. приходи на човек.

В позиция до медиите от съдружният сътрудник Вътрешна македонска революционна организация декларира изрично, че съгласно тях всяко дете в България би трябвало да получава детски надбавки. От партията ще упорстват подоходният аршин за помощта да отпадне.

Ето какво написа по този мотив депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов във Фейсбук:

Не мога да се начудя на метода на мислене на някои хора в ГЕРБ ! Едно от най-смислените неща в плана за бюджет 2021 г. беше точно отпадане на подоходния аршин за така наречен „ детски надбавки “. Не че сумата е огромна и ще реши проблемите на българските деца, само че е знак от страна на страната, че мисли за всички, а освен за децата на маргиналните групи и на тези, които крият приходи. Дразнеща неправда, въведена от Национална движение „Симеон Втори", крепена от Българска социалистическа партия, а в този момент и от ГЕРБ. Още по-перверзно е да се опълчват детски те на служители на реда и лекари! Категорично не поддържаме метода и ще гласуваме против него в залата на Народно събрание. Вътрешна македонска революционна организация от години счита, че ВСЯКО българско дете би трябвало да получава държавна поддръжка. Пътищата са два: така наречен детски надбавки и фамилното подоходно облагане. Буквално в последните минути на вчерашния ден съумях да внеса в деловодството на Народно събрание предложение по първия вид за цялостната анулация на член 4а от Закона за фамилни помощи за деца, който вкарва подоходния аршин. Вторият вид ще разработим и предложим в съвещанието на Комисията по бюджет и финанси – за всяко дете родителят да може да понижава данъчната си основа с по 4000 лева годишно. Т.е. да остават най-малко 400 лева за потребностите по развъждането му. Надявам се разсъдъкът в парламентарната зала да надделее!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР