Обрат по случая с освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман. Главният

...
Обрат по случая с освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман. Главният
Коментари Харесай

Ще вкарат ли пак убиеца Джок в затвора след скандалното му освобождаване ОБЗОР

Обрат по случая с освобождението на австралиеца Джок Полфрийман. Главният прокурор Сотир Цацаров изиска Върховният касационен съд да възобнови производството по предварителното стартиране на мъжа, наказан за убийството на Андрей Монов.
Цацаров упорства и да се спре процедурата по освобождението на Полфрийман. Според него двама от съдиите в състава са имали мотив да си дадат отказ.

Семейството на убитото момче внесе тъжба в съда, а пред правосъдната палата имаше и митинг.

„ Налице са доказателства за това, че тези двама съдии имат персонални връзки с Българския хелзинкски комитет. Така да вземем за пример е обществено известно, че ръководителят на състава Калпакчиев е бил два пъти номиниран, гласуван и награден като „ Човек на годината”.

Това е една самодейност на Българския хелзинкски комитет, а арбитър Иванова е била част от авторския колектив на отчета на това неправителствено образувание през 2016 година”, съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

От Българския хелзинкски комитет оповестиха, че мнението, което е изпратено за Пол Фрийман не е на Комитета, а е на неговия ръководител Красимир Кънев.

Междувременно от Вътрешна македонска революционна организация внесоха искане във Висш съдебен съвет с искане да се образува дисциплинарно произвеждане против състава.

6 години, 6 месеца и 25 дни толкоз по-рано съдът взема решение да освободи условно килъра на Андрей Монов - Джок Полфрийман, тъй като се е поправил. Решението на състава, управляван от арбитър Калин Калпачиев, бе взето на 19 септември.

Последваха бурни реакции, а във вторник родителите на жертвата внесоха тъжба в прокуратурата с искане за обновяване на делото. „ Сълзи не са ми останали да рева, само че няма да оставя недостойни хора да се гаврят с паметта на сина ми”, съобщи Христо Монов.

Той желае правосъдният състав да излезе и обществено да отбрани претекстовете за решението си и провежда митинг в четвъртък.

По време на убийството на Андрей Монов, Румен Петков е министър на вътрешните работи. „ Тук става въпрос за цинизъм. В това решение няма морал и правосъдни практики”, сподели той.

Към рецензиите се причислиха Вътрешна македонска революционна организация и „ Атака”. Воеводите желаеха от Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против съдиите, пуснали на независимост австралиеца. „ Сигналът ни е поради подозренията в безпристрастността на правосъдния състав.

Считаме, че решението е взето под напън. Очевидно това решение опонира на морала, опонира и на справедливостта заради това желаеме да бъде преразгледано”, съобщи Михаил Петров от младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация.

От „ Атака” проведоха митинг пред Съдебната палата. Поискаха оставката на Калпакчиев и законодателна смяна. „ Това е невиждано позорно решение на един арбитър. Трябва да бъде прегледан неговия случай от правосъдния инспекторат, да бъдат приложени наказания върху този арбитър да загуби правото да практикува като съдия”, съобщи Волен Сидеров.

В позиция на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет се споделя, че той няма пълномощия да въздейства на правосъдните решения. В същото време съдиите са съпричастни към болката и страданията на околните на починалия и споделят тяхното чувство за нарушен баланс сред правото и справедливостта. Висш съдебен съвет дава сигнала на Вътрешна македонска революционна организация на Инспектората.

Според Христо Монов Полфийман не може да се поправи. Казва го освен като татко, а и като психолог.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР