Обрат настъпи в обсъждането на промените за съкратеното производство в

...
Обрат настъпи в обсъждането на промените за съкратеното производство в
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ се обединиха по тежка и болезнена за обществото тема

Обрат настъпи в разискването на измененията за съкратеното произвеждане в Наказателния кодекс. Прокуратурата разгласи, че е за премахването му при убийства и тежки телесни повреди.

След като в началото ръководещите и опозицията имаха разнообразни визии по въпроса, в последна сметка текстовете минаха единомислещо и на правна комисия

Как се стигна до това единогласие пред bTV разясниха депутатите Крум Зарков от Българска социалистическа партия и Красимир Ципов от ГЕРБ.

„ Нямаше огромна разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше цялостно унищожаване на съкратеното произвеждане, а единствено за случаите на закононарушения със гибел и тежка телесна повреда”, съобщи Ципов.

Съкратеното произвеждане е било признато през 2006 година, по европейска рекомендация, с цел да се облекчи правосъдния развой, напомни Ципов и сподели, че предлагането на ГЕРБ в този момент е било вместо с една трета при признания на подсъдимия присъдата му да се понижа с една пета.

От Българска социалистическа партия смятат, че съкратеното произвеждане е добре за бързината на процеса, само че „ до един момент” и от 2009 година имат позиция, която не са променяли, означи Крум Зарков.

„ Всички се сплотиха към нашата позиция”, счита Зарков, който означи, че съгласно Българска социалистическа партия е най-важно „ да няма автоматизирано понижаване на присъдите с една трета”.

Предложените от ГЕРБ промени са доста комплицирани, счита депутатът от левицата.

При отпадане на съкратеното производства съществува действителната заплаха делата още веднъж да се точат по 10-12 години и да няма явен резултат, съобщи Ципов, по тази причина би трябвало да се „ подходи доста внимателно”, още повече че околните на жертвите чакат правдивост.

„ Трябва ни нова идея за наказателната политика”, съобщи Зарков, съгласно който сега се работи постфактум и ограниченията се измислят след огромните закононарушения, а не превантивно.

Министерство на правораздаването прави стъпки в тази посока за построяването на такава идея, сподели Ципов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР