Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта

...
Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта
Коментари Харесай

Обрат в НС: Първо приеха законопроектите за домашното насилие, после ги отхвърлиха

Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта за отбрана против домашното принуждение - на Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) и на Корнелия Нинова ( " Българска социалистическа партия за България " ). Първоначално депутатите одобриха и двата законопроекта, само че при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа.

С плана на Демократична България се разширяваше кръгът на предпазените лица, усилваше се ограниченията за отбрана от домашно принуждение и се регламентират по по-ясен метод марките, процедурите и програмата за предварителна защита от домашно принуждение. Предвиждаше се основаването на национална база данни на случаите на домашно принуждение, както и на обединен народен орган, който да координира, възнамерява и управлява използването на другите политики.

Предлагаха се и ограничения, които да подобрят и забързат правосъдните производства в случаите на даване на отбрана. Въвеждаха се спомагателни ограничения като възбрана за насилника да реализира контакт с потърпевшия, възбрана за владение на муниции и оръжия, стратегии за предварителна защита на насилието и профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка на потърпевшите. Предвиждаше се заповедта за незабавна отбрана да не предстои на обжалване и да има неотложно деяние, като се основава и опция за ограничение или продължение на действието ѝ от съда при липса или съществуване на непосредствена заплаха.

Проектът на закон задължаваше полицейските органи да наблюдават за осъществяването на заповедта за отбрана, като при установено несъблюдение нарушителят ще бъде арестуван.

Внесените от Корнелия Нинова промени пък предвиждаха Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, която се приема от държавното управление, наложително да съдържа като мярка построяването, поддържането и ръководството на най-малко един спешен център за лица, потърпевши от домашно принуждение, във всяка област в страната. В законопроекта се оферираше двумесечен период, в който Министерският съвет следва да предприеме дейности по актуализиране на програмата и обезпечаване на нужните средства за построяването и действието на спешните центрове. Вносителите показват, че все още спешните центрове на територията на страната са 13.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР