Обръщението на украинския президент Володомир Зеленски пред гръцкия парламент в

...
Обръщението на украинския президент Володомир Зеленски пред гръцкия парламент в
Коментари Харесай

Зеленски пусна боец от Азов във видеообръщението пред гръцките депутати

Обръщението на украинския президент Володомир Зеленски пред гръцкия парламент в четвъртък провокира отвращение от опозиционните партии, откакто мъж, който се показа като етнически грък и войник от украинския ултранационалистически батальон " Азов ", се появи във видеозапис в границите на видеоконференцията, предава Ройтерс.

Зеленски говори за унищожаването на обсадения от Русия украински пристанищен град Мариупол - дом на хиляди етнически гърци - и прикани Атина за помощ.

По време на речта си той сподели видео с обръщение на мъж, който се показа като член на батальона " Азов ", крайнодясно военно формирование, което в този момент е част от Националната армия на Украйна.

" Обръщам се към вас, като грък по генезис. Аз съм Михаил, дядо ми е воювал против нацистите... Участвам в защитата на Украйна посредством батальон " Азов ", сподели той.

Зеленски, който беше поканен да се обърне към гръцкия парламент от консервативния министър председател Кириакос Мицотакис, получи аплодисменти от присъстващите в залата депутати.

Но видеото провокира неодобрение в обществените мрежи и гневна реакция на левите партии.

Малко след речта ръководителят на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас сподели, че това е провокация. " Солидарността с украинския народ е даденост. Но нацистите не могат да имат думата в (гръцкия) парламент ", написа той в " Туитър ".

Говорителят на гръцкото държавно управление отговори, че обръщението на член на батальона " Азов " е било " неправилно и несвоевременно ".

Посолството на Украйна в Атина заяви, че батальонът " Азов ", основан като крайнодясна формация през 2014 година, е " реформиран и интегриран " в Националната армия на Украйна.

" Дълги години Русия се опитваше да " насади " в гръцките мозъци мита, че батальонът " Азов " е паравоенна самостоятелна част, настояща в Мариупол ", се споделя в известието.

" Видеото... няма нищо общо с тези нацистки каузи, които руснаците правят на нашата земя и против нашия народ.
 Снимка 569849
 

Припомняме, че Русия когато стартира нашествието си в Украйна, разгласи за една от своите цели " денацификация и демилитаризация " на прилежащата страна, като упрекна украинските управляващи, че дискриминират руснаците и съветски говорещите в страната, " ограничавайки използването на съветския език ". Именно появяването на формирования като батальона " Азов " и формирования като " Десен бранш " -друга ултарнационалистическа формация в Украйна взеха интензивно присъединяване във военните дейности в Донбас през 2014 година против проруските сепаратисти там и се смята че точно с помощта на " Азов " Украйна тогава си върна контрола върху основния пристанищен град Мариупол.

По време на актуалните военни дейности се смята, че точно формирования на батальона " Азов " играят ключова роля в отбраната на Мариупол, а Русия и хора, които настояват, че са избягали от Мариупол настояват, че бойци от " Азов " " избиват цивилни жители в Мариупол ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР