Обръщението на президента Румен Радев по повод годишнината от 10

...
Обръщението на президента Румен Радев по повод годишнината от 10
Коментари Харесай

Бивш служебен премиер: Президентска република не е решението за България

Обръщението на президента Румен Радев във връзка годишнината от 10 ноември провокира политически искри измежду ръководещите. В изявление за Българска национална телевизия ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори с остра рецензия към президента, а той пък отвърна непосредствено от Париж. Проф. Георги Близнашки, учител по конституционно право и някогашен длъжностен министър-председател, разяснява пред националната телевизия, че на хоризонта се задават избори - европейски и локални следващата година, само че мнозина биха желали към тях да има и едни предварителни парламентарни.

Близнашки обаче добави, че с такива съдружни сътрудници ръководещите нямат потребност от съпротива, те могат да изненадат във всеки миг и не пропущат случая да нападат по всевъзможен начин.

„ Изказванията на президента стартират да получават двузначен темперамент. Едно е да защитаваш парламентарната народна власт и напълно други е, когато си имаш едно на разум - да мислиш за президентска република. Такова животно на Европейския континент няма. Това не е опция, не е решение за България. Президентът е определен като страж на конституцията и би трябвало да споделя и укрепва нейните правила ", сподели експремиерът.

Според проф. Близнашки, у нас казусът е в неумението да се слуша - доста от решенията се вземат преждевременно, държавното управление заобикаля да се ангажира с внасяне на законопроекти, а вместо това обособени депутати предизвикват промени без да пита. „ Не може предложение за повишаване на налога на колите да се внася от Менда Стоянова - това е лична работа, на държавното управление. У нас всяко нещо се прави преждевременно, вместо се мисли по-предвидливо, а не да се реагира по-късно ", изясни юристът.

Според проф. Близнашки, подаването на оставката и промяната на всеки един от водачите в " Обединени патриоти " би довело до рецесия в кабинета. Той обаче изрази безапелационна позиция да не се стига до рецесия и нови предварителни избори, защото политическият цикъл у нас би трябвало да следва своя естествен ход.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР