Обръщение от името на Димитрина Канев, Кристина-Мария Канев и Анна-Мария

...
Обръщение от името на Димитрина Канев, Кристина-Мария Канев и Анна-Мария
Коментари Харесай

Вижте изключителната история на починалия Игнат Канев

 Обръщение от името на Димитрина Канев, Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев по случай кончината на изключителния човек и българин Игнат Канев: " С дълбока тъга фамилията на Игнат " Иги “ Канев разгласи неговата кончина на 12 юли, на 93-годишна възраст. Роденият в България водач в областта на строителството на недвижими парцели, чийто филантропски и цивилен принос му завоюваха най-високите оценки на страната му, издъхна неподвижен от възрастта си в дома си, заобиколен от най-близките си.

Той ще липсва доста на брачната половинка си Димитрина (Диди), най-хубав другар, която бе любовта на живота му, на децата му - Ана-Мария (Майкъл) и Кристина (Жан), както и на внучките - Игнатия и Емануел, на щерка му Хайди, на техните деца Джесика (Марко) и Катарина, както и на тримата му правнуци. Опечалени са и брат му Симеон, дружно с доста племенници, всички те живеещи в България.

Житейската история на Иги е изключителна, само че всъщност това е една присъща история за триумф на канадски преселник. Роден през 1926 година в земеделското село Горно Абланово в Североизточна България, като междинния наследник от общо седем деца, той е изпратен в Австрия на 14 години, с цел да работи в градина за зеленчуковия пазар и с цел да устоя фамилията си по време на Втората международна война, когато България е политически съюзена с Германия.

През тези 10 години в Австрия (тогава Германия), макар че устоя фамилията си, той съумява да стартира собствен личен бизнес в региона на пазарното градинарство. Заминава за Канада през 1951 година, откакто научава че българският комунистически режим връща в родината изселниците. Неспособен да напусне Австрия с постъпленията от продажбите от бизнеса си, той го продава на българското антикомунистическо държавно управление в заточение, очаквайки заплащане при идването си в Канада. Вместо това, събитията го принуждават да стартира живота си без пукната пара.

Той се устоя като мие коли, чинии и подове, до момента в който живее в един гараж през първите няколко месеца след идването си в Канада. Скоро намира строителна работа в региона на Лейквю, Мисисага, при корпорацията " Шип “.

Въпреки че му липсва публично обучение и умения по британски език, той с трогване споделя по-късно че нито едно от двете не е належащо за боравене с метла или повдигане на 65-кг строителни детайли (което е героизъм за мъж с тегло 60 кг и височина по-малко от 170 см).

Иги е извънредно работлив и вследствие на това, в границите на една година от идването си в Канада, съумява да спести задоволително пари, с цел да напусне работата си, да купи имот и да построи първата си къща. Той основава Канев Кънстракшън ( Kaneff Construction) през 1956 година, възползвайки се от следвоенния взрив на крайградските жилищни здания, по-късно бизнеса му се разраства в областта на високоетажното строителство на кули и в последна сметка в създаването на търговски парцели.

Счита се че той е индивидът, който е оформил образа на централните зони на Мисисага ( Mississauga ) и Брамптън ( Brampton ) посредством присъщите си емблематични високи бели кули, издигнати с светкавична скорост през 70-те и 80-те години. Името му е необятно прието в голф промишлеността за това че съумява да увеличи стандарта на обществено наличния голф през 90-те години с откриването на Голф клуб & Конферентен център Лайънхед ( Lionhead Golf Club & Confrence Center).

Приносът на Иги Канеф за създаването на недвижими парцели е сравним единствено с мащаба на големите му филантропски каузи. Дарението му в размер на 2000 $ за бъдещата болница в Мисисага ( Mississauga ) през 1955 година, най-голямото от частно лице по това време, дава искрата за неговата същинска и непрекъсната филантропска ангажираност в продължение на 65 години. Лично, а след това и посредством Благотворителната организация Игнат Канев ( I. Kaneff Charitable Organization ) учредена от брачната половинка му през 1986 във връзка на неговия 60-ти рожден ден, той и фамилията му подаряват това което в днешни дни би се равнявало на десетки милиони на разнообразни просветителни, цивилен, спортни и здравни организации. Поради събитието, че не е съумял да получи високо обучение по аргументи отвън него, той мощно се привързва към университетите, както и към организациите, подпомагащи интелигентни хора с финансови усложнения, от които най-изявената е Къмюнити Ливинг.

Университетът в Торонто, Йоркския университет, Юридическия университет в Осгуд Хол и Русенския университет в България са някои от безбройните организации подкрепени от него. Като самопризнание за многочислените си бизнес достижения и филантропски принос, той е награден с Ордена на Канада и Ордена на Онтарио. Получил е три степени лекар по право (от Университета в Торонто, Йоркския университет и Русенския университет в България) и почетна степен от Колежа Шеридан, Мисисага.

Иги е и донор на университетската многопрофилна болница в Русе, която носи и неговото име.

Измежду многото други награди, той е разгласен за предприемач на годината за Мисисага и Брамптън, жител на годината на Мисисага и е получил доста други оценки в Канада и България, в това число диамантения юбилеен орден на кралица Елизабет II, орден Канада 125, премията за житейски достижения на Федерацията на доставчиците на жилища чартърен на Онтарио, и медал Стара планина - най-високото гражданско отличие на България.

Едно от специфичните му качества беше способността на Иги да въодушевява, поддържа, подтиква и предизвиква хората към него да доближават по-високо и да реализират повече. Искрено се интересуваше от житейския път на хората, поради че бе самообразован, учещ цялостен живот историята и геополитиката.

Той беше извънредно ученолюбив, разпален голфър, безконечен оптимист, който ценеше усърдната работа, честността и подпомагането на търсещите поддръжка по пътя си. Той беше доста горделив с това че е канадец, религиозен човек, мощно обичащ България и надълбоко предан фамилен човек.

Вместо цветя, искащите могат да се създадат дарения на Трилиъм Хелт Партнърз (Trillium Health Parters – някогашната Болница Мисисага), където Иги направи първото си значимо благотворително подаяние. Иги ще бъде заровен в частна погребална гала на гробището Глен Оукс.

Поклонението ще се извърши в сряда на 15 юли и четвъртък на 16 юли от 16:00 до 21:00 ч. в Голф игрище & Конферентен център Лайънхед в Брамптън ".

Димитрина Канев,

Кристина- Мария Канев,

Анна- Мария Канев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР