Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски*: Велики народе на велика страна!

...
Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски*:
Велики народе на велика страна!
Коментари Харесай

Зеленски: Украинци, няма да ви оставим. А на врага няма да простим!

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски*:

Велики народе на велика страна!

Завърши 22-ият ден от нашата битка, нашата отбрана против една от най-големите армии в света. Която с всеки минал ден вършим по-малка. Всеки ден. Но тя към момента има доста бойци, техника и запаси. Имаме информация, че съветските военни набират наемници от други страни, пробвайки се да излъгват колкото се може повече младежи за военна работа. Знаем, че това няма да им помогне.

И по тази причина в този момент предизвестявам всички, всички, които ще се опитат да се причислят към окупаторите на нашата украинска земя. Това ще бъде най-лошото решение в живота ви. По-добре е дълъг живот, в сравнение с парите, които ви оферират за къс. Нашите смели бранители не престават да държат всички основни области, които съперникът натиска. И отговаряйте на всяка офанзива. На всяко нахлуване на окупаторите над мирните ни градове, над нашия народ. Нови съветски военнослужещи са взети в плен. Сред тях има и такива, които отхвърлят да се върнат в Русия. И има доста, които даже не се загатват в Русия. Дори не се пробват да ги вземат. Има и такива, които са получили уведомление, че техните бойци са мъртви, макар че са в нашия плен и са живи. Всички руснаци, които ме чуват в този момент, говорете за това. Разказвайте го в Русия.

Всяка майка, която знае, че синът ѝ е изпратен да се бие в Украйна, би трябвало да ревизира къде е синът ѝ. И изключително тези, които не могат да се свържат с децата си, на които им е казано, че децата им са починали. Но телата им не се върнали. В интернет има номера, на които да се свържете и да разберете какво в действителност се случва с вашите деца. Не чакахме да вземем хиляди пленници. Не ни трябват нито 13 хиляди нито колкото и да е убити съветски бойци. Те не са ни нужни. Ние не искахме тази война. Ние желаеме единствено мир. И ние желаеме да обичате децата си повече, в сравнение с се страхувате от управляващите си. Обърнах се към немския парламент. Една от най-влиятелните страни в света. Европейски страни. Един от водачите на европейския континент. Обърнах се не просто като президент, а като жител на Украйна, украинец. Като европеец. Като човек, който дълги години усеща, че немската страна е зад всички нас – като че ли зад стена. Невидима, само че здрава стена.

Виждахме по какъв начин Германия се бори за стопанската система от десетилетия. За нови съветски газопроводи и остарели европейски фантазии. Мечти за някакво съдействие, което Русия от дълго време не приема съществено. Виждаме, че възгледите на германците се трансформират. И това е доста значимо. Виждаме, че Германия търси нов път. Виждаме какъв брой откровено болшинството германци поддържат преразглеждането на остарялата политика. Виждаме, че канцлерът Олаф Шолц има огромен късмет, огромна задача - да даде на Германия възобновено водачество. Да даде мир на Европа. Дълготраен и най-важното – почтен. Такъв, който подсигурява сигурност на всяка страна в Европа и на първо място на Украйна. И аз откровено поисквам на канцлера Шолц от всички украинци, от всички европейци, Германия и нейните сътрудници да съумеят в тази задача.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Ще продължа сходни изявления в парламентите и площадите на страните-партньори. Със сигурност. Колко време би трябвало да спрем войната. Да възстановим териториалната си целокупност. Да върнем на всички нас, украинците и всички европейци, мечтания мир. Усещам, че стартират да ни схващат от ден на ден и повече. В Европа, в света, в разнообразни страни. И ни дават от ден на ден и повече поддръжка. Тази, за която молихме толкоз дълго. Разговарях с френския президент Макрон. Ние укрепваме защитата на Украйна. Координирахме взаимните си стъпки към мира. Благодарен съм.

Благодарен съм и на президента Байдън за новата му ефикасна поддръжка за нашата страна. Разберете: не мога да ви разкрия всички детайлности за този и други пакети за поддръжка. Защото това е нашата тактичност. Нашата отбрана. И тя е врагът да не знае какво да чака от нас. Както не знаеха какво ги чака след 24 февруари. Те не знаеха какво имаме за отбраната си и по какъв начин се готвим да посрещнем удара.

Окупаторите мислеха, че отиват в Украйна, което са виждали преди, още през 14-15-те години. Която непрекъснато корумпираха и от която не се опасяваха. Но ние сме разнообразни. И това ни разрешава да се пазиме против пълномащабен удар в продължение към този момент на 22 дни. Всичко, което направихме за няколко години. За нашата защита. За нашата тактичност. За отбранителни тактики, които не е време за разкриваме, до момента в който войната продължава. Не е време да разкриваме тактиката си на договаряния. Преговори за мир, суверенитет, териториална целокупност на нашата страна, нашата воля. А да работим повече в безмълвие, в сравнение с по малкия екран, радиото или Фейсбук. Мисля, че това е вярно. Днес посетих прелестното семейство Власенко от Ворзел, Киевска област, в болничното заведение. Бягайки те попадат под съветски обстрел. По-голямата щерка Катя, която е единствено на 16 години, покри брат си Игор, който е на осем. Братът беше слязъл от колата и проклинал окупаторите. Майката на Татяна е получила шрапнелени пострадвания. Бащата носеше щерка си на ръце.

Слава Богу, че всички оцеляха. Защото те останаха дружно, като семейство, и защитаваха един различен. Наистина бях разчувствуван да приказвам с тях. Може би най-вече през тази война. Искрено искам здраве и благополучие на това семейство, семейство Власенко. Както и всички останали фамилии. Желая ти мир и работя за това. Също през днешния ден наградих петима чиновници на Държавната работа за изключителни обстановки с медал „ За смелост “. Всички са герои. Всички са за безкористни дейности, за тяхната почтеност, с която избавят всички ни, избавят украинците. И някои доста значими и, несъмнено, позитивни вести. За нашата стопанска система. За това по какъв начин връщаме страната си към живот. Точно в този момент на всички места там, където разрешава сигурността. Където може да работи бизнесът. Нашето държавно управление към този момент е подготвило решение за разширение на програмата за кредитиране за бизнесмени въз основата на програмата " 5-7-9% ", сътворяваме нова опция. Всеки бизнес ще може да получи заем при 0%. По време на военно състояние плюс 1 месец след войната.

Тогава ще има минимална ставка от 5%. А общата сума на заема може да бъде до 60 милиона гривни. За да има по-широк кръг от тези компании, които ще могат да се възползват от нашата стратегия. Втората вест е, че Кабинет на министрите на следващия ден ще гласоподава за огромно понижаване на регулациите. Имаше над 600 позволения и лицензи за бизнес, а наложителни остават към 20. Само тези, които просто не могат да бъдат анулирани. Като да вземем за пример за ръководството на радиоактивни боклуци. Така че за по-голямата част от бизнеса в Украйна декларативният принцип ще работи: оповестили сте началото на бизнеса - и работите свободно. И третата вест, която визира милиони украинци. Това е специфична задача за Националната банка на Украйна, за народните представители и нашите държавни чиновници. Поставих задача да намеря такава законодателна опция страната да подсигурява 100% от депозитите в украинските банки. 100%. Не част, както в този момент, както постоянно, а изцяло. Целият депозит. Във всяка банка на нашата страна. Така че хората да не губят пари и да не се опасяват от това при никакви условия. Така че очаквам детайлности. Чакам план на решение. И се надявам, че Върховната Рада няма да се забави с поддръжката. Защото украинците имат потребност от това. Украйна има потребност от това.

И най-после.

Нашият Мариупол, нашият Харкив, нашият Чернигив, Киевска област, Изюм и всички наши градове-герои. На които им е доста мъчно. Много. Правим всичко и го вършим всички. Абсолютно. Нашата войска, полиция, ДСИС, филантропични конвои, черква... Целият ни народ.

Няма да ви оставим. И няма да им извиним. Вие ще бъдете свободни. Със сигурност. Знам. Като всички ние на нашата земя.

Слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!

* Изявлението е направено на 17 март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР