Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски: Скъпи украинци, украинки! Днес имам

...
Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:
Скъпи украинци, украинки! Днес имам
Коментари Харесай

Зеленски поиска танкове и самолети

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Скъпи украинци, украинки!

Днес имам малко думи, малко време и доста страсти и още повече задания. Такъв е моментът. Повратен миг, когато можем и би трябвало да приказваме единствено за най-важното. Да, процесът на договаряния продължава. Но това към момента са думи. Засега няма конкретика.

Има и други думи за хипотетичното евакуиране на съветските войски от Киив и Чернигив. За сякаш понижаване на интензивността на окупаторите в тези направления. Знаем, че това не е евакуиране, а следствията от изгнанието. Последици от работата на нашите бранители. Но също по този начин виждаме, че в това време има скупчване на съветски войски за нови удари в Донбас. И ние се приготвяме за това. Ние не имаме вяра на никого – на каквито и да било красиви словесни структури. На бойното поле има действителна обстановка. И в този момент – това е най-важното. Няма да дадем нищо. И ще се борим за всеки метър от нашата земя, за всеки един наш човек.

В сегашната обстановка на страната ни не би трябвало да има такива полемики, на които обществото и нашите политици са привикнали в спокойно време. Ако някой се мисли, че може да научи нашите въоръжени сили по какъв начин да се бият, по какъв начин да се опълчват на врага, то най-хубавият метод за това е да отиде непосредствено на бойното поле. Не от стола, на който седи у дома, не от безвредното място, до което е стигнал. А на полесражение. Ако не сте подготвени за това, не трябва да стартирате да учите нашите бранители и нашите защитнички. Днес беше доста деен дипломатически ден за мен. Труден. Приоритетите са известни. Те са три: оръжия за Украйна, нови наказания против Русия и финансова поддръжка за нашата страна.

Беше извършен диалог с президента на Съединени американски щати Байдън. Много обстоен, продължи един час. Разбира се, благодарих на Съединените щати за нов пакет от 1 милиард $ филантропична помощ и спомагателни 500 милиона $ директна бюджетна поддръжка. Подчертах, че тъкмо в този момент е повратна точка. Казах на президента Байдън от какво се нуждае Украйна. И бях оптимално откровен с него. За нас е кардинална поддръжката на Съединените щати. И в този момент е изключително значимо да се подаде ръка на Украйна, да се покаже цялата мощност на демократичния свят.

И в случай че желаеме да се борим за свободата дружно, тогава питаме нашите сътрудници... Ако в действителност се борим за независимост и отбрана на демокрациите дружно, тогава имаме правото да желаяме помощ в този повратен миг. Танкове, самолети, артилерийски системи... Свободата би трябвало да бъде въоръжена не по-лошо от тиранията. Говорих за това през днешния ден в обръщението към норвежкия парламент и народа на Норвегия. Една от страните, които ни поддържаха доста. Призовах за повече помощ на Украйна. Включително с оръжия, със наказания против Русия.

Разговарях през днешния ден с президента на Египет и престолонаследника на Обединените арабски емирства. Правих, върша и ще направя всичко по силите си, с цел да може нашият народ да се пази, до момента в който справедливостта бъде възобновена. На украинска земя и в Черноморския район. Това е нашият фундаментален интерес. Това е нашето оцеляване. Именно за оцеляването на украинския народ се борим в този момент. В тази война, без всевъзможни пресиления, Народната война против Русия. А в този момент желая да загатна още няколко значими неща.

Първо. Има такива, които работят дружно с всички за отбрана на страната. За да може Украйна да завоюва своето бъдеще. Ние ценим труда на всеки подобен човек. А има и такива, които губят време и работят единствено с цел да останат на поста. Днес подписах първия декрет за отзоваване на подобен човек. Такъв дипломат на Украйна. От Мароко. Върнат е и посланикът от Грузия. С цялото ми почитание: няма да има оръжия, няма да има наказания, няма ограничавания за съветския бизнес - апелирам, потърсете друга работа. Очаквам съответни резултати през идващите дни от работата на нашите представители в Латинска Америка, Близкия изток, Югоизточна Азия и страните в Африка. Тези дни чакам същите резултати от военните аташета. Дипломатическият фронт е един от основните фронтове. И всеки там би трябвало да работи допустимо най-ефективно, за победа и помощ на армията. Както всеки наш бранител на бойното поле, по този начин и всеки на дипломатическия фронт.

И второто. По традиция през днешния ден, преди записа на това послание, по искане на главнокомандващия подписах декрет за връчване на държавни награди на нашите военни. 122-ма бранители, 23-ма от тях посмъртно.

Вечна памет на всички починали за Украйна! Вечна популярност на всички наши Герои!

Слава на Украйна!



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР