ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН

...
ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН
Коментари Харесай

Симеон Сакскобурготски: За всички е ясно, че е време за промяна

ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II Пожарна охрана СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ:

В навечерието на 22 септември, тази толкоз значима дата – оповестяването на Независимостта на България, с което страната става върховен, независим и пълноправен индивид в интернационалните връзки, дано осъзнаем, че това е било допустимо с помощта на обединените старания на целия народ! Поуката от това време е годна и през днешния ден – обединени и сплотени можем да реализираме надалеч повече, в сравнение с конфронтирани и разединени.

В момента, за жалост, следим мощно опълчване в българското общество и също по този начин – сред държавните институции. Това надали е най-удачното в условия на невиждана международна, освен здравна, само че и икономическа рецесия.

България без подозрение е измежду страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира стопанската система си и резултатите са налице. Въпреки упования спад на икономическата интензивност, у нас последствията от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни. Вместо да притеглим вниманието с този добър образец и да се подчертават опциите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда! Нещо, с което до скоро, дружно с финансовата ни непоклатимост, се гордеехме. Ниският външен дълг, по който България е на второ място в Европейски Съюз след Естония, присъединението ни към валутния механизъм (ERM-2), са безспорно огромни триумфи, с които ставаме привлекателни за външни вложители. Но както знаем, капиталите се опасяват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция.

В една народна власт естественият развой на промяна на ръководството е след извършени избори. Идеалният вид, даващ непоклатимост на една страна, е довеждане докрай на мандата на постоянно определен парламент и държавно управление. Когато обаче, част от жителите смятат, че е нарушен публичният контракт с ръководещите за съблюдаване на демократичните правила, те са в правото си да излязат да стачкуват. Презумпцията, че някои от участниците са платени, както и съществуването на провокатори, не значи те да бъдат неглижирани. Видимо е, че огромният % протестиращи са младежи. Много от тях стачкуват и в чужбина, където учат или живеят. Чувам, че те не би трябвало да имат мнение за процесите у нас, само че забравяме, че множеството от тях подкрепят финансово фамилиите си тук, които мъчно биха преживявали сами с размера на една българска пенсия. Реално тези хора способстват за страната и нейните финанси и то не малко.

Като някогашен заточеник, постоянно съм апелирал измежду българските общности в чужбина за по-скорошното им завръщане в Родината, която се нуждае от тях. Ще ги върнем ли, като им споделяме, че тяхното мнение е без значение?

Със сигурност в сегашната обстановка има провокативни ползи. Въпреки това, тези многодневни към този момент митинги показват публични настроения, в които ръководещите е редно да се вслушат. Общественото възмущение е коректив на ръководството и метод жителите да изразят настояванията си. Възможността да се чуят разнообразни отзиви, свободно да показваме разнообразни тези е привилегия на демокрацията. Европейският съюз ни дава образец за политически плурализъм като главен принцип за съгласие и общуване. Заглушаването на сериозните гласове е типично за тоталитарните режими, които ние преживяхме, осъдихме и оставихме с наслада обратно.

За всички е ясно, че е време за смяна. Не толкоз на персони, колкото на стила на ръководство и политически практики. Не можем и не трябва да затворим очи пред множеството нередности във действието на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни феномени или нуждата от рационализация в правосъдната власт.

Считам, че е от голямо значение да не заблуждаваме Европа, да не потулваме тромавото и неефективно асимилиране на кохезионните фондове, да не украсяваме отчетите за прогрес в дадена област. Това значи най-много да лъжем себе си. Ето и в този момент, Европейски Съюз ще ни даде близо 30 милиарда евро, 7,7 милиарда от които безплатно, само че против съответни условия, не просто подарени пари – вложения посредством планове в области като екология, цифрова промяна, устойчива претовареност. Все политики, за които младите молят.

Ще имаме ли потенциала в изискванията на политическа неустойчивост и спор сред институциите да подготвим и осъществяваме сходни сполучливи планове? За да успеем, сме обречени да реализираме съгласие по главните въпроси и твърдо да заложим на проевропейска интеграция. Имаме всички условия, при съблюдаване на демократичните правила и правила, и отговаряйки на европейските условия, да реализираме доста по-висок витален стандарт за всички. Не може да допуснем да сме разединени в сегашната спешна конюнктура. Недоволните протестиращи имат право да желаят смяна и ръководещите е редно да отговорят с съответни ограничения. Ако просто се смени един кабинет с различен, без обаче да се отстранен нездравословните политически практики, които опорочават демократичния развой у нас, дълго време ще губим сила в политически рецесии.

Приема се, че властта е отражение на обществото, само че и то би трябвало да бъде готово за смяна. Днес е приоритет за всички ни да активизираме силите си, с цел да вървим напред, вместо да се опитваме да унищожим друго мислещия от нас. Нека се поучим от историята – единствено обединени сме били сполучливи!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР