Обръщаме внимание, че Решение по ОВОС № 3-3/2017 г., с

...
Обръщаме внимание, че Решение по ОВОС № 3-3/2017 г., с
Коментари Харесай

АПИ ще обжалва решението на Борислав Сандов за АМ ”Струма” frognews.bg

Обръщаме внимание, че Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017 година, с което е утвърдено реализирането на автомагистрала „ Струма “ лот 3.2, е издадено от министъра на околната среда и водите по съответния законоустановен ред. От тогава досега АПИ работи в тясно съдействие с всички държавни институции, имащи отношение към плана, защото за сполучливото осъществяване на комплициран стратегически инфраструктурен обект на страната, каквато е правата сред Крупник и Кресна, е от голяма важност експертизата на експерти от разнообразни посоки.

За сектора лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “, с Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017, е утвърден вид „ Източен Г10,50 “ по прединвестиционно изследване от 2016 година Той планува дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето.

Решаващо преимущество на „ Източен вид Г10.50 “ е еднопосочното придвижване на транспортни средства, което значително ще понижи трафика в дефилето и риска от произшествия. Предприеманите ограничения за запазване на човешкия живот, както и на скотски типове в региона ще подобрят доста актуалната обстановка. Друго преимущество на този вид е забележителната еластичност при употребата на сектора, каквато сега липсва. В случай на произшествия, повреди, естествени бедствия или други събития, засягащи едното платно, придвижването ще може да бъде незабавно пренасочено по другото. Това ще разреши бърза и безвредна реакция на институциите, както и ще понижи усложненията и забавянията на трафика през това време.

В мнението на Министерство на околната среда и водите за координиране на екологичната оценка на стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година, по която е планувано да се извършва инфраструктурния обект, са избрани ограничения и условия при използването на програмата за плана лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “. Условията изискват осъществяването на спомагателна оценка на другите възможности и опциите за строителството на две трасета на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ – Г 10.50 и Г20, в това число във връзка с характерните природозащитни цели и ограниченията за предпазените зони „ Кресна - Илинденци “ и „ Кресна “ при прецизно осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия.

За да се направи тази спомагателна оценка задачите на двете предпазени зони, наранени от плана, би трябвало да се дефинират и одобряват от Министерство на околната среда и водите. За страдание повече от две години те не са утвърдени от екоминистерството и това попречва АПИ да направи спомагателен разбор, с цел да се отговори на рекомендациите на Европейска комисия по апликационната форма на плана. Не може да се изпълнят и уговорките, поети пред Европейска комисия за осъществяване на ограниченията за опазване на биоразнообразието, поради постановено от Министерство на околната среда и водите решение от 1 август 2022 година

В полученото писмо на 27 юли 2022 година от Европейска комисия ясно се показва, че на процедура определянето на характерните консервационни цели за засегнатите от плана предпазени зони е главното, което България следва да направи. Посочва се, че откакто задачите бъдат избрани и признати, следва да се ревизира оценката за съгласуемост на плана по отношение на тях.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ не е серпантина да поставя старания за рационализиране и доработване на плановата документи, с цел да отговори на всички рекомендации на Европейска комисия. АПИ не е серпантина да търси разговор с всички заинтригувани страни за намирането на консенсусни решения плана да се осъществя по най-екологодопустимия метод, в сходство с условията на европейското и националното законодателство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР