Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва

...
Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва
Коментари Харесай

Кметове на общини остро разкритикуваха Радев за ветото върху данъка на старите коли

Обръщаме се към болшинството в Народното събрание да не се огъва под напън и да одобри измененията в закона за налога на колите . Това сподели кметът на Карлово и член на управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) доктор Емил Кабаиванов на брифинг по отношение на ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщи организация „ Фокус “.
Припомняме, че по-рано президентът съобщи, че е наложил ветото, като с това давал " опция на Народното събрание да има задоволително време да прегледа ветото и да не се забавят периодите за приемане на бюджет 2019 година “. На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на ръководещите за застраховка „ Гражданска отговорност “, Румен Радев съобщи: „ Първо, в случай че желаят да обяснят нещо на някого, би трябвало да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия развой. И аз интензивно вземам участие в него ".
На 7 ноември 2018 година Народното събрание одобри окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха промени и в редица други данъчни закони. Парламентът утвърди притежателите на остарели коли да заплащат по-висок налог.
Естествено, че ще търсим среща с президента, с цел да разбираем нашите причини . Обръщам се към болшинството в Народното събрание – да не се огъва на какъвто и да е напън. И дано да потвърдят тези промени, с цел да можем да организираме умерено своята данъчна политика и следващата година. И който бъде определен за кмет на идващите избори, да може да я извършва и по-късно “, разяснява още Кабаиванов.
И ръководителят на управителния съвет на Сдружението, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, се разгласи за среща с президента по тематиката с измененията в налога на колите. „ Това, което напоследък виждаме, е, че фактически се манипулира с налога на колите , като още през 2015 година общото заседание на НСОРБ гласоподава Законът за локални налози и такси да бъде напълно нов. Бих споделил, че с положителната връзка с държавното управление в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за налога на колите. Като тук мога да вмъкна, че това е една от ограниченията, които Европейски Съюз ползва най-много за чистотата на въздуха. С тази мярка не се подвига толкоз фрапантно налога на колите - това ще стане с от 5 до 10 лева на година. И в последна сметка с тези 55 ст., които се получават, подкрепяме въздуха да бъде по-чист в нашите общини “, изясни още Даниел Панов.

Подобряването на качеството на въздуха е отговорност на всички, в това число и на президента, а ветото може да докара до съществени последици. Това сподели и зам.-председателят на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов.
„ Това несъгласие може да докара до доста съществени последици. Опазването на околната среда, възстановяване качеството на атмосферния въздух е проблем освен на кметовете. От 5 до 10 хиляди лева е санкцията за кмета на дадена община, в случай че не предприеме съответни ограничения по програмата за възстановяване на атмосферния въздух. Но тези ограничения не са единствено за кметовете, те са за Народното събрание, за президентството, за всички нас . За да можем да се усещаме като европейци. Нима президентът на дава отговор за качеството на въздуха? “, попита риторично Иво Димов.
" Справедливо е, който замърсява повече, да заплаща повече и не трябва на гребена на популизма да се връщаме обратно ", бе тезата пък на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.
Превърнали сме се в гробницата на Европа за остарели коли. Положението не е положително, въздухът се замърсява . И логиката е, че всеки, който замърсява повече, би трябвало да заплаща повече. И измененията в закона сега дават отговор точно на този дух. Справедливо ли е, в случай че има двама души и единият не замърсява толкоз атмосферата, а до него има различен жител със остарял автомобил, който замърсява повече, вторият да заплаща по-малко налози, а да замърсява повече? Къде е логиката? ", попита кметът. " И дано всички институции в страната да се държат по-адекватно и разумно, тъй като тази смяна е смяна на бъдещето. Ако желаеме да имаме по-добри условия за живот на децата в градовете, ние би трябвало да им ги осигурим “, сподели още Тодоров.

" Нормално е, когато някой заплаща повече, да е неудовлетворен, само че не е обикновено политиците да се изкушават да яхват това неодобрение ", безапелационен бе и кметът на Община Благоевград доктор Атанас Камбитов.
Той изясни, че в новите промени става дума за това, че едните би трябвало да заплащат повече, само че единствено в частта за екологичен съставен елемент. „ А по-скъпите коли ще не престават да си заплащат повече и това е обикновено. Искам да подчертая, че Благоевград е една от общините, в които най-вероятно налозите ще паднат . Защото предходната година вдигнахме налозите за коли над 15 години със 100 %. Така от 19 лева те станаха 38 лева А спазвайки всички условия на новия закон, съгласно формулата няма да вдигнем налога на старите коли, а на новите – ще падне. Така че приходите от този налог към общината ще намалеят – т.е. няма да има нарастване на налозите “, уточни още кметът на Благоевград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР