Обръщам се към Вас по повод на едно писмо, изпратено

...
Обръщам се към Вас по повод на едно писмо, изпратено
Коментари Харесай

Евродепутати питат, защо се финансира проект на МВР за разпознаване ”радикализацията” на ромите

Обръщам се към Вас във връзка на едно писмо, изпратено през вчерашния ден от 17 европейски депутати до ръководителя на Комисията фон дер Лайен по отношение на осъществяването на план от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи за 3,4 милиона лева, който е финансиран от Европейския обществен фонд. Става дума за образование на 480 служители на реда по какъв начин да разпознават ”радикализацията ” на ромите в България.
Това написа до Фрог нюз Орхан Тахир от " Граждани за демократична и правова страна "

Представляваната от мен гражданска коалиция " Граждани за демократична и правова страна " изпрати питане до Европейската комисия по този въпрос на 01.10.2020 година, вследствие на което на идващия ден започнаха инспекции в Брюксел и София. На 07.10.2020 година група европейски депутати адресираха до ръководителя на Комисията искане за следствие, по какъв начин се е стигнало до финансирането на сходен план с европейски средства.

Вижте цялото писмо и подписалите се евродепутати:

" Г-жа Урсула фон дер Лайен
Президент на Европейската комисия
Относно: Злоупотреба с Европейския обществен фонд за разпалване на антициганизъм в България
Копие до: Вицепрезидент Вера Йоурова, комисар Йоханес Хан, комисар Хелена Дали, комисар Дидие Рейндерс, комисар Илва Йохансон
Почитаеми Президент,
Ние, ръководителите на Групата по антирасизъм и разнообразие в Европейския парламент, бихме желали още един път да изразим нашата признателност за ангажираността Ви с битката против расизма в Европейския съюз. Има характерен аспект на тази битка, на който би трябвало да обърнем внимание този път, предизвикани от новината, че
българското Министерство на вътрешните работи стигматизира цяла една общественост посредством план за 1,7 милиона евро, финансиран от Европейския обществен фонд. По този план са подготвени 480 служители на реда по какъв начин да откриват „ радикализацията " измежду ромите в България, а със заключителната конференция по плана имплицитно е изпратено обръщение, че ромите са опасност за националната сигурност.
Ромите не са екстремисти или терористи. Ромите са най-голямата и най-дискриминираната етническа група в Европейски Съюз и техните права би трябвало да бъдат зачитани. Институционалният расизъм приема разнообразни форми, в това число потреблението на европейски средства за стигматизирането на цяла общественост!
Резолюцията на Европейския парламент от 17 септември 2020 година за използването на националните тактики за интеграция на ромите: битка с отрицателното отношение към хората от ромски генезис в Европа (2020/2011(INI)) упорства, че
„ субекти, които са въвлечени в дискриминационни практики против ромите, или одобряват решения, или ползват ограничения в тази посока, не би трябвало да бъдат финансирани от бюджета на Съюза ". Следователно, ние се обръщаме с молба към Европейската комисия да проверява този случай, да възвърне употребяваните средства, както и да откаже бъдещо финансиране на българското Министерство на вътрешните работи и на неговите сътрудници по плана, до момента в който методът на самодейния антирасизъм не стане полезност за българските институции и не залегне в техните практики и политики.
Расизмът, ксенофобията и обвързваните форми на назадничавост са несъвместими с полезностите на Европейски Съюз и би трябвало да бъдат наказани ясно и на всеослушание в нашите институции. Когато институциите са причинители, това важи с още по-голяма мощ.
За повече информация, апелирам вижте писмото от Коалиция „ Граждани за демократична и правова страна ", прикрепено към този имейл. В писмото, жителите, също по този начин молят Комисията да отговори на някои значими, съответни въпроси. Този случай би трябвало да бъде съществено изследван. Ние също се надяваме, че съображенията изразени в това писмо ще бъдат взети под внимание при планирането на идващия финансов интервал 2021-2027 и съответните бъдещи политики на Европейски Съюз, с цел да се избегне усилването на институционалния и структурния расизъм против която и да е етнизирана общественост.
Сърдечно Ваши,

Членове на Европейския парламент
Председатели на ARDI:
Romeo Franz, Greens/EFA
Peter Pollak, EPP
Cornelia Ernst, GUE/NGL
Younous Omarjee, GUE/NGL Chair of REGI Committee
Членове на ARDI:
Salima Yenbou, Greens/EFA
Marie Toussaint, Greens/EFA
Kim van Sparrentak, Greens/EFA
Ernest Urtasun, Greens/EFA
Terry Reintke, Greens/EFA
Gwendoline Delbos-Corfield, Greens/EFA
Anna Cavazzini, Greens/EFA
Brando Benifei, S&D
Dietmar Köster, S&D
Maria Walsh, EPP
Oezlem Demirel, GUE/NGL
Abir Al-Sahlani, Renew Europe
Karen Melchior, Renew "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР