Обработването на личните данни, с оглед на новия GDPR регламент,

Обработването на личните данни, с оглед на новия GDPR регламент, ...

Шефът на комисията за личните данни: Бизнесът да не приема GDPR като панацея.



Обработването на личните данни, с оглед на новия GDPR регламент, не трябва да се определя от бизнеса като панацея. Това коментира по време на конференция председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

От 6 месеца неговият екип е подготвял кампании в страната, на които се разяснявало на местните власти и фирми как да събират данни съобразно влезлите на 25 май нови изисквания на Европейската комисия.

Караджов отбеляза, че неговите наблюдения показвали, че общините започнали без да има нужда да искат декларации за съгласие от физически лица.

Другото, което е важно да се знае според него, е, че фирмите не могат да вменят на главния счетоводител или юрист да оперира с личните данни, тъй като са в конфликт на интереси, а същевременно нямат необходимите технически умения.

Наблюденията на КЗД показват още, че липсва капацитет по места за експерти по GDPR. Караджов препоръча на бизнеса при трудности и консултации да се допитват до неговите експерти, тъй като всяка индустрия има своите специфики.

В конференцията с видеообращение се включиха министърът за българското председателство Лиляна Павлова и еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова. Министър Павлова отбеляза, че новият регламент е добра възможност на ЕК да се върне доверието на хората при защитата не техните данни. Вера Йоурова пък подчерта, че новите изисквания в ЕС са необходимост, а не лукс. „През последните 2 години ЕК работи много по темата. Уверявам ви, че работихме много. Сега разчитаме на Комисията за личните данни да ни подаде ръка`` каза Йоурова.

По време на конференцията експертът от ИПИ Калоян Стайков отбеляза, че все още е рано да се каже колко ще струва на бизнеса новият регламент.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg