Обособяване като жилищни зони на старозагорските кварталите Зора“ и Железник“

...
Обособяване като жилищни зони на старозагорските кварталите Зора“ и Железник“
Коментари Харесай

Представиха проекта за нов план на движението в Стара Загора

Обособяване като жилищни зони на старозагорските кварталите „ Зора “ и „ Железник “ е измежду направените рекомендации към локалната администрация от специалистите, изработили предварителния план на Генералния проект за организация на придвижването на Община Стара Загора. В жилищните зони ще работят специфични правила за придвижване, които са наложителни за всички транспортни средства. „ Генералният проект за организация на придвижването, който сме подготвили съдържа 10 съществени схеми. По време на тяхното правене е изработен разбор на всички кръстовища с централизация на осъществени пътно-транспортни катастрофи “, изясни по време на извършеното нощес публично разискване, ръководителят на плана Диана Русинова от ДЗЗД “Интегрирани градски системи ”. Тя изясни, че проблемите с организацията на придвижването са зародили в резултат на непрекъснато променяни нормативни условия, „ През последните 30 години нормативната база е променяна няколко пъти “, изясни специалистът.

Представен беше разбор на спирковото стопанство. „ Трябва да бъдат насърчавани жителите да употребяват повече градския всеобщ превоз като той би трябвало да бъде задоволително безвреден и наличен “, безапелационна е Русинова.  От думите ѝ стана ясно, че дребна част от спирките не дават отговор на нужните условия. „ Спирките от всеобщия градски превоз би трябвало да бъдат задоволително необятни, че употребяваните транспортни средства да могат да влизат напълно, а не една част от рейса да бъде в платното за придвижване, защото това основава причина за ПТП “, добави тя. Ръководителят на плана дефинира нуждата от смяна на местоположението на спирките в обсега на кръговото кръстовище, намиращо се до стадион „ Берое “.

Екипът от специалисти подчертаха, че огромна част от пътните знаци на територията на Община Стара Загора са сменени с нови и отговарящи на условията.

Препоръките на изпълнителите включваха още въвеждане на възбрана за придвижването на пътни транспортни средства с маса над 12т. на територията на уличната мрежа на града- като се изключи особено обозначени направления. Те показаха, че построяването на нови велоалеи за обезпечаване на по-добра съгласуваност сред маршрутите ще способства за тяхното по-системно потребление от жителите.

В процеса на подготовка на предварителния план на Генералния проект за организация на придвижването са взети под внимание и над 40 проблематични сектори, посочени от жителите.

Специалистите предложиха така наречен „ Зелена зона “ в Стара Загора да бъде в карето сред булевардите „ Св. Отец Паисий “ и „ Св. Патриарх Евтимий “ в посока изток-запад и улиците „ Генерал Гурко “ и „ Генерал Столетов “ в направление север-юг. Като допълниха, че където не са налични условия за въвеждане на платено паркиране,в посочения периметър, паркирането да бъде неразрешено напълно.

„ Тенденцията в международен мащаб е да се дава преимущество на пешеходния и различен превоз. В Стара Загора тази наклонност е следвана с построяването на пешеходната зона по бул. “Цар Симеон Велики “, акцентира инж. Димитър Кирилов, част от проектанския колектив. Той изясни, че част от пешеходните пътеки, които граничат с първокласна улична мрежа, би трябвало да бъдат осветени. Кирилов добави, че са направени рекомендации за отделяне на нови пешеходни пътеки.

В направения разбор изключително внимание е отделено на организацията на придвижването към учебни заведения, детски градини, лечебни заведения – които генерират повече пешеходен трафик. Предлага се налагането на ограничение на скоростта в тези сектори до 30 км./ч.

Според специалистите обособеното еднопосочно придвижване би трябвало да бъде непокътнато.Уличната мрежа в Община Стара Загора е от ортогонален вид и е с обсег 264 км. като 67 км. са улици от първостепенно значение.

В полемиката взеха присъединяване още гл.архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, секретарят на локалната администрация Делян Иванов, началникът на отдел „ Транспорт ” Бояна Делева и инж. Гергана Стойчева – гл.експерт в отдел „ Усторойство на територията ”.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР