Оборудвани с камери автомобили, описани като високотехнологични, ще бъдат използвани

...
Оборудвани с камери автомобили, описани като високотехнологични, ще бъдат използвани
Коментари Харесай

С коли с камери и специализиран софтуер ще се следи дали си платил пътна такса

Оборудвани с камери коли, разказани като " високотехнологични ", ще бъдат употребявани за надзор що се отнася до заплащането на винетки и ТОЛ такси. Колите ще могат и денем, и през нощта да записват преминаващите транспортни средства като разчитат техните номера, изясни пред Българска национална телевизия Радослав Николов, консултант на министъра на районното развиване и благоустройството в оставка Николай Нанков.
Освен камера, транспортното средство ще разполага с таблет или преносим компютър, където проверяващите ще могат да виждат улавяните от обектива на камерата коли. С помощта на камерата и специфичен програмен продукт ще бъде засичан регистрационния номер на автомобила, който би трябвало да е платил винетката и/или ТОЛ таксата - винетка за автомобил до 3,5 тона и такса за транспортно средство над 3,5 тона.
Колите на инспекторите ще са оборудвани и с ПОС терминали, тъй че при инспекция, в случай че водачът не е платил съответната такса, ще може да го направи. " При предпочитание и при прекъсване на пътя тези, които желаят, могат с банкова карта да заплатят на място обезщетителна такса, в случай че са в нарушаване ", сподели Радослав Николов. Той уточни още, че водачите не е наложително да бъдат отбивани за инспекция на пътя, само че когато се откри, че пътуват без годна електронна винетка ще бъдат осведомени за съответното нарушаване по сходен метод, както сега се получава уведомление за нарушаванията на пътя от камерите на КАТ.
С дебитни или кредитни карти ще се купува от 1 януари 2019 година електронна винетка от терминалите за самообслужване, от уеб портал или от мобилно приложение. 500 ще са терминалите за самообслужване. Те ще са ситуирани на комфортни за водачите места по републиканската мрежа, изясни още Николов. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, британски, немски, съветски и на езиците на прилежащите на България страни - гръцки, румънски, сръбски и турски. Данните, които водачите ще би трябвало да вкарат са регистрационният номер на автомобила, срокът за годност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, и началната дата за стартирането ѝ. Последната стъпка, преди заплащането, е потвърждаване на въведената информация.
С заплащане в брой потребителите ще могат да купят електронна винетка като посетят както и до момента офис от разпространителската мрежа - бензиностанциите, офисите на регионалните пътни ръководства на АПИ и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР