Оборудването за АЕЦ Белене, което вече е в България, е

...
Оборудването за АЕЦ Белене, което вече е в България, е
Коментари Харесай

Шефът на НЕК: Премиерът разпореди да покрием с найлон оборудването за Белене

Оборудването за АЕЦ " Белене ", което към този момент е в България, е било покрито с найлон по предписание на премиера Бойко Борисов. Това съобщи шефът на НЕК Петър Илиев след днешното съвещание на правната комисия.
Илиев разяснява тематиката със съхраняването на оборудването на " Белене " поради изказванията на някогашния енергиен министър Румен Овчаров, че то не се съхранява вярно и е оставено просто по този начин на открито, изложено на атмосферните условия. Шефът на НЕК категорично акцентира, че при каквото и да е време няма проблем - и да вали дъжд, даже сняг, " няма му нищо на това съоръжение ". Причината - в действителност тези контейнери, които били докарани от Русия, са " цялостна неръждавейка ". Ценното е вътре - в контейнерите има азот и силициеви съединения, които не позволяват влага и надлежно пазят от провали наличието - от разяждане и от наслойка, което е същински скъпото. Освен това е имало скъсване на опаковката на две от така наречен шахти (показана беше фотография на шахтите, които образно наподобяват на цилиндри), които са част от оборудването и се чака да дойдат представители на руснаците, с цел да се обясни дали всичко е наред и няма повреди.
По думите на Илиев самите производители от " Атомстройекспорт " са предложили контейнерите да бъдат складирани под " навесчета ", които ще се вършат занапред, тъй като в случай че се направели в този момент, ще се пречи на разтоварването. Нямало обаче да се вършат навеси, а нещо сходно на оранжерии, тъй като на площадката на " Белене " доста духало. При такова предпазване оборудването можело да стои 30 години. Все отново част от към този момент докараното съоръжение - по-ценната, към този момент се намира и се съхранява в хранилища.
Стана ясно и, че 50% от оборудването към този момент е пристигнала в България, а другите 50% са на пристанището в Санкт Петербург. Припомняме, че оборудването идва откакто платихме 620 млн. евро на Русия след арбитраж.
Шефът на НЕК сподели и, че компанията има дълголетен опит в съхраняването на нуклеарно съоръжение и уточни, че реакторът на " Шкода ", който върнахме в Русия, работи без проблем, откакто е бил съхраняван в България дълго време. Части от остарелия реактор ще бъдат продадени на АЕЦ " Козлодуй ". Сега се избира оценител, който да оцени активите на плана " Белене ", с цел да може да има бъдеща приватизация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР