Оборотите в търговията на дребно у нас не могат да

...
Оборотите в търговията на дребно у нас не могат да
Коментари Харесай

Оборотите на търговците забавят растежа вече половин година

Оборотите в търговията на дребно у нас не могат да засилят растежа си към този момент половин година. Оборотът в търговията на дребно в България нараства със 7.6% през октомври по отношение на същия месец на предходната година, сочат най-новите сезонно изгладени данни на Евростат. Това съставлява понижение на растежа по отношение на преходния месец септември, когато годишното нарастване възлизаше на 8.4%. Забавяне на годишния напредък в оборотите се случва за шести месец поред.

За съпоставяне, нарастването през август бе 12%, през юли възлизаше на 20.2%, растеж от 22.7% бе регистриран през юни, а май донесе покачване от 23.9%. За последно ускорение на растежа в търговията на дребно бе регистрирано през април тази година, когато повишаването доближи 25.9%, по отношение на растеж от 17.3% за предходния месец март.

Високият годишен растеж в търговията на дребно при започване на тази година се дължи на ниската база, защото през миналата 2020 година потреблението бе ударено от пандемията. Забавянето на растежа на оборотите е наклонност която се следи всеобщо в останалите страни от Европейския съюз, с някои изключения.
Оборотите в търговията на дребно не престават да забавят растежа
Оборотите в търговията на дребно у нас записват спад в темпа на напредък за пети месец поред, сочат данните на Националния статистически...

Търговията на дребно за целия Европейски Съюз нараства с 2.3% на годишна база през октомври, по отношение на растеж от 3.4% през септември. За страните от еврозоната покачването е 1.4% по отношение на 2.6% месец по-рано. 18 членки на Европейски Съюз, за които има налични данни, записват по-нисък годишен напредък през октомври по отношение на предходния месец.



Общо равнище на търговията на дребно от 2015 година насам в Европейския съюз (синя скала) и съответно в еврозоната (червена скала);    Източник: Евростат

Страните, където се регистрира най-сериозен годишен спад в търговията на дребно, са Германия (-2.8%), Латвия (-2.3%) и Ирландия (-1.9%). Държавите с най-голям растеж в оборотите са Словения (+34.3%), Полша (+12.4%) и Естония (+11%).

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР