Оборотите в търговията на дребно (без търговията с автомобили и

...
Оборотите в търговията на дребно (без търговията с автомобили и
Коментари Харесай

Оборотът в търговията леко нараства през декември 2019 г.

Оборотите в търговията на дребно (без търговията с коли и мотоциклети) през декември 2019 година нарастват с 0.7% по отношение на предходния месец, демонстрират данни на Националния статистически институт. В съпоставяне със същия месец на 2018 година растежът е с 5.4%.

През декември се следи нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.7%, и с нехранителни артикули - с 1.1%. В търговията на дребно с нехранителни артикули е регистрирано повишаване при търговията с фармацевтични и медицински артикули - с 6.2%, и при търговията посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.7%. С 2.5% понижават оборотите при търговията на дребно с компютърна и информационна техника, а с 1.6% - при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения.

Намаление на оборота спрямо ноември 2019 година е записано при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 0.2%.

През декември 2019 година в съпоставяне със същия месец на 2018 година оборотът нараства с 10% при търговията на дребно с нехранителни артикули (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) и с 2.1% при търговията с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения. Понижение с 1% е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

По-значителен растеж на годишна база има при търговията на дребно с нехранителни артикули в следните раздели: търговия с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 21.4%, с компютърна и информационна техника - с 13.1%, и търговия в неспециализирани магазини с разнородни артикули - с 11.7%. Понижение се следи при търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 0.5%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР