Обонянието на бебето е в тясна връзка с вкусовите възприятия.

...
Обонянието на бебето е в тясна връзка с вкусовите възприятия.
Коментари Харесай

Развитие на сетивата при бебето - обоняние


Обонянието на бебето е в тясна връзка с вкусовите усещания. Поради тази причина то има значимо значение за образуване на питателните желания в бъдеще. От друга страна обонянието е обвързвано с страстите и има значима роля в построяването на връзката с родителите.

Развитието на рецепторите за миризмите стартира още по време на вътреутробното развиване на бебето. Това се случва към 10 гестационна седмица. Още преди този момент се е формирал външният нос - към 7-8 гестационна седмица. По време на вътреутробното развиване плодът е заобиколен от амниотична течност, част от която то гълтам. Съставът и вкусовите й качества се въздействат директно от това, с което се храни майката. Тъй като усетът и обонянието са тясно свързани, бебето може да схване другите аромати. Така в бъдеще, след раждането, тези миризми са му познати.

След раждането обонянието на бебето е доста мощно . Всъщност, това е най-добре развитото осезание. То му разрешава да се ориентира в ситуацията и да Ви разпознае, макар че към момента не може да Ви види ясно. Това му обезпечава нужния ориентир, когато то би трябвало да откри гърдата и да засуче. Счита се, че бебето може да разпознае миризмата на Вашата кърма и да я разграничи от тази на другите майки.

Възприемането на миризмите се свързва с избрани мозъчни структури, които имат отношение за образуването на паметта и страстите . Така след това бебето асоциира ароматите с избрани прекарвания и събития.

Как се развива обонянието в първата година?
Новородено. То разпознава Вашата миризма и аромата на кърмата Ви. Това му разрешава да разграничи обособените хора, които са в контакт с него и да разпознае майка си. Бебето се успокоява, когато го държи прочут човек. Благодарение на обонянието то построява мощна прочувствена връзка с родителите си. Препоръките са да не се употребяват мощни аромати и парфюми в първите месеци след раждането на детето, защото това може мощно да го раздразни. Свързани публикации.. Обонянието на бебето в първата година 0 Обонянието моделира държанието ни, даже когато не си даваме сметка 0 Развитие на сетивата при бебето - усет 0

Три месеца. Бебето привиква с другите миризми към него. То употребява обонянието си, с цел да разпознае другите хора, даже другите пространства в жилището. Ако усети нова миризма, непозната за него, то може да реагира отрицателно с рев и ритване с крачета, показвайки, че се усеща застрашено. Шест месеца. Това е интервалът, в който бебето среща доста нови за него аромати. Причината е, че стартира зареждането . Тук главно значение имат ароматите, които бебето е усещало по време на вътреутробното развиване посредством другия състав на амниотичната течност. Към непознатите за него аромати то може да подходи в началото отрицателно. Впоследствие обаче (след няколко опита) може да ги хареса и да одобри новата храна. Затова са нужни няколко опита при включването на нова храна, преди да се каже, че детето не я харесва. 12 месеца. Детето към този момент има лични вкусови желания, които директно въздействат и на обонянието. Затова в този интервал включването на нови храни може да се окаже огромно предизвикателство. Обонянието на детето последователно се развива до навършването на осемгодишна възраст.

Има ли миризми, които работят успокоително на детето?

Всички познати миризми работят успокоително за детето, за разлика от новите такива, които могат да основат отрицателни страсти. Така да вземем за пример „ любимата” покривка може да успокои плачещото бебе, защото ароматът й му е прочут. Други аромати, които работят успокоително, са някои етерични масла. Според някои изследвания масажът с бебешко олио с мирис на лавандула може да облекчи коликите на бебето. То има позитивен резултат и при акомодацията на недоносеното новородено бебе. Употребата на етерични масла би трябвало да се прави с нараснало внимание, защото може да има отрицателен резултат, изключително при директна приложимост върху нежната бебешка кожа. 3701
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР