Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Очаква се нов поток от украински бежанци

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Страните от Източна Европа се готвят да отворят още веднъж центровете за приемане на бежанци и възвръщат запасите си от храна, в очакване на вероятен нов прилив на украински бежанци. Повод за това е задаващата се зима и фактът, че Русия се цели в електропреносната мрежа и отоплителните централи на Украйна. През този интервал нормално междинните температури падат до няколко градуса под нулата и доближават до -20 градуса по Целзий.

Смята се, че към 6,9 милиона души са разселени вътрешно в Украйна. Те живеят в доста тежки условия. Ройтерс оповестява за възможен приток на стотици хиляди от тях през идващите месеци.

След първичния скок след нашествието на Русия на 24 февруари, броят на бежанците, насочващи се на запад от Украйна, спадна в края на пролетта. Тази есен не е имало огромно нарастване на броя им, само че благотворителните организации оповестяват за признаци на  засилено придвижване през границите. Очаква се дефицитът на електрическа енергия в Украйна да усили идващите през идващите седмици.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели през вчерашния ден, че към 4 милиона души са останали без електричество в 14 района плюс столицата Киев. Планираните почасови спирания на електрозахранването ще обиден цялата страна в сряда, сподели операторът на електрическата мрежа на Украйна Ukrenergo.
Сравнително спокойна нощ в елементи от Украйна
Изглежда тази нощ е била спокойна  в няколко района на Украйна.

Виталий Ким, губернатор на Николаев, оповестява, че в неговия район една къща е била разрушена и една кола е била развалена през нощта от обстрел, без да се оповестява за жертви.

Дмитро Живицки, губернатор на Суми, оповестява, че районът е претърпял осем детонации след обстрел, само че към момента няма детайлности за жертви.

Олег Синегубов, губернаторът на Харков, написа в Telegram, че не е имало ракетни удари по района през нощта, само че е имало нескончаем обстрел в граничните селища. Регионът на Харков граничи с Донецк и Луганск, два от окупираните райони на Украйна, които Русия твърди, че е анексирала. Двама поданици са приети в болница вследствие на обстрела. Синегубов сподели още, че двама служащи на автомагистрала са починали и двама са ранени, вследствие на удар на техниката им в мина в Чугуев. Твърденията не са без значение тествани.
Зеленски: Русия желае да напредва в Източната част на страната, само че ние няма да ѝ позволим
Русия желае да продължи с настъплението си и оттатък Донецка област, само че нашите сили няма да ѝ разрешат да напредне и със сантиметър, съобщи през вчерашния ден украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

„ Окупаторите не престават да са извънредно дейни – има десетки офанзиви всеки ден “, сподели Зеленски в своето обичайно вечерно видеообръщение.

„ Те търпят необикновено огромни загуби, само че заповедта остава същата – да напредват към административната граница на Донецка област. Няма да дадем и сантиметър от земята си “, безапелационен бе украинският водач.

Основните точки на спора в Донецка област са наоколо до градовете Бахмут, Соледар и Авдеевка, отбелязва Ройтерс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР