Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Зеленски обеща да отвоюват райони в Донбас, руската армия няма да се справи на ядрено бойно поле

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Зеленски даде обещание украинските сили да отвоюват още региони в Донбас
Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили ще отвоюват от Русия още региони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се преглежда като забележителен крах за нейната акция на изток.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски съобщи, че боевете в град Лиман не престават, само че украинското знаме към този момент се вее в града и даде обещание, че украинците ще отвоюват завзетите територии:

„ Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да показа за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която управляват, а в този момент там е украинският байрак. За седмица украинските флагове се усилиха, а след още една ще бъдат даже повече. Украйна ще си върне своето – и на изток, и на юг. “

Украинският заместник-министър на защитата Ханна Маляр също съобщи, че обстановката в Лиман остава комплицирана. Тя прикани хората да не разгласяват нищо в обществените мрежи, като акцентира, че военните ще оповестят, когато има вести.

По-рано съветското министерство на защитата разгласи, че изтегля войските си от Лиман поради „ заплахата от обграждане на съюзническите войски “. Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше употребен като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в районите на Донецк и Луганск.

Междувременно генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси заяви, че чака да замине за Киев и Москва идната седмица. Посещението е обвързвано с продължаващите старания за основаване на зона за сигурност към Запорожката атомна централа.

Гроси разяснява и задържането на шефа на оборудването Игор Мурашов от страна на съветските управляващи, като го дефинира като причина за угриженост. Според съветската страна Мурашов е бил арестуван краткотрайно, с цел да бъде разпитан.
Украйна упреква Русия в убийството на 24 цивилни, в това число 13 деца
Украински публични лица упрекнаха Русия в убийството на 24 цивилни, измежду които и 13 деца. случаят станал при нахлуване против пътен ескорт покрай неотдавна отвоювания град в Харков.

В петък украинските войски демонстрираха на кореспонденти на Агенция Франс Прес група транспортни средства, надупчени с дупки от патрони и няколко натрупа в цивилни облекла, на малко разстояние източно от неотдавна завладения град Купянск.

Украински формален представител твърди, че броят на жертвите на съветска офанзива против обособен граждански ескорт покрай град Запорожие в петък се е нараснал до 30 цивилни и един погубен служител на реда, заяви осведомителната организация.
Руската войска не е в положение да работи на нуклеарно полесражение
Институтът за проучване на войната (ISW), основан във Вашингтон съобщи, че съветската войска в настоящето си положение съвсем сигурно не може да работи на нуклеарно полесражение, макар че исторически е обучавала своите елементи да го вършат.

„ Хаотичната агломерация от изтощени военнослужещи, небрежно мобилизирани резервисти, наборници и наемници, които сега съставляват съветските сухопътни сили, не може да действа в нуклеарна среда “, настояват анализаторите на ISW от Ройтерс.

По този метод всевъзможни зони, наранени от съветски тактически нуклеарни оръжия, ще бъдат непроходими за руснаците, което евентуално ще попречи на съветския прогрес.

Успехите на Украйна на бойното поле вбесиха съдружниците на Путин като Рамзан Кадиров, водач на съветския южночеченски район, пожела да бъдат подхванати „ по-драстични ограничения “ от Москва, в това число „ потреблението на нуклеарни оръжия с ниска мощ “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР