Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Експлозии в Харков, извънредно положение в Латвия, анекс на на украинските територии след референдумите

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Руските окупационни управляващи в Украйна настояват, че участниците в референдумите единомислещо са се оповестили за присъединение към Русия
Руски чиновници обявиха, че резултатите от противозаконните съгласно интернационалното право референдуми, проведени в четири украински региона, демонстрират единомислеща поддръжка на гласувалите за присъединение на тези територии към Русия, съобщи ДПА.

Според окупационната администрация след броене на гласовете за влизане в Русия в самопровъзгласилата се Донецка национална република са дали своят вот 99%, в Луганската национална република – 98%. В Запорожието повече от 93% са били декларирали, че желаят да станат част от Русия, а в региона на Херсон – над 87%.

Безпрецедентното анексиране на тези територии евентуално ще стартира в околните дни. Очаква се, че идната стъпка ще е назначените от Москва окупационни администрации публично да изискат от съветския президент Владимир Путин да бъдат признати в Руската федерация. Кремъл даде да се разбере, че това може да стане бързо.

Киев и доста страни от целия свят обявиха, че псевдореферендумите в четирите отчасти окупирани украински региона са противозаконни.
Зеленски прикани Русия да бъде изключена от всички интернационалните организации
Украинският президент Володимир Зеленски прикани Русия да бъде лишена от участие в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички интернационалните организации, оповестиха международните осведомителни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, събрал се на съвещание за Украйна, Зеленски прикани за въвеждането на нови строги световни наказания против Русия и изиска ясни и юридически обвързващи гаранции за групова сигурност.

Той сподели, че пред очите на целия свят Русия организира на окупираните от нея територии „ прям фарс “, наименуван референдум, и „ принуждава хората под дулата на автоматите да попълнят някакви хартийки “, едвам има телевизионни фрагменти, съобщи украинската организация УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, съобщи Зеленски и акцентира, че в случай че украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви договаряния с съветския президент Владимир Путин.

Украинският водач прикани за спомагателна военна и финансова помощ за Украйна, с цел да може тя да се отбрани, а „ агресорът да загуби “, както и за „ ясни и юридически обвързващи гаранции за групова сигурност “ за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното съвещание на Съвета за сигурност бе свикано поради проведените под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики – Донецката и Луганската.

„ В актуалния свят всяка анексия е закононарушение по едно и също време против всички страни, които считат ненарушимостта на личните си граници за жизненоважно “, сподели Зеленски. „ Признаването от Русия на тези псевдореферендуми … и следващият опит за анексиране на украинска територия ще значи, че с този президент на Русия няма защо да се приказва “, добави той, имайки поради Путин.

Украинският водач упрекна Русия, че унищожава Организация на обединените нации като главен орган на интернационалното право и сподели, че тя би трябвало да бъде изключена от всички интернационалните организации, а в случай че такова изключване е затруднено процедурно, присъединяване й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъдиха референдумите и подчертаха, че анексираните от Русия територии в никакъв случай няма да бъдат приети.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гарфийлд сподели, че в скоро време Съединени американски щати и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща „ подправените “ референдуми и призоваваща всички страни да не признават никакъв изменен статут на Украйна. В резолюцията ще се упорства и за евакуиране на съветските войски от Украйна. Русия сигурно ще й наложи несъгласие, само че се надяваме да забележим, че останалите членки на съюза са изрично срещу преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде препоръчан за гласоподаване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, Съединени американски щати и Албания ще го внесат в 193-членното Общо заседание на Организация на обединените нации, където към този момент не може да бъде налагано несъгласие. Целта е да се изпрати ясно обръщение на Москва, уточни Томас-Гарфийлд.
След детонации е прекратено електрозахранването в украинския град Харков
Три детонации са били чути, а по-късно през днешния ден е прекратено електричеството във втория по величина украински град Харков, заяви свидетел на Ройтерс.

„ В някои елементи на града няма осветяване. Уточнява се информацията за потърпевши “, съобщи кметът на Харков Игор Терехов в „ Телеграм “. Той заяви и за четвърта офанзива.

Терехов заяви, че е било наранено инфраструктурно оборудване, и съобщи, че управляващите работят за допустимо най-бързото възобновяване на електрозахранването.

Съобщението последва ракетно нахлуване против Харков на 9 септември, при което бяха ранени минимум 10 души. Украински публични лица обявиха, че нападението е било възмездие за триумфите на силите им на бойното поле против Русия, напомня Ройтерс.
Фронтекс: Броят на руснаците, които са минали границите на Европейски Съюз, е скочил с 30%
Броят на руснаците, които влизат в Европейски Съюз, внезапно се е повишил след оповестената от Москва частична готовност, като незаконните пресичания на границите евентуално ще се усилят, в случай че Русия реши да затвори границите за евентуални наборни бойци, заяви европейската гранична работа Фронтекс, представена от Ройтерс.

„ През предходната седмица близо 66 000 съветски жители са влезнали в Европейски Съюз, което съставлява растеж от над 30 % по отношение на предходните седем дни. Повечето от тях са пристигнали от Финландия и Естония “, се споделя в известието на Фронтекс.

Само през последните четири дни във Финландия са пристигнали 30 000 руснаци.

„ Фронтекс предвижда, че незаконните пресичания на границите евентуално ще се усилят, в случай че Русия реши да затвори границите си за евентуални наборни бойци “, добавя организацията.
Латвия вкара изключително състояние в район, който граничи с Русия
Латвия вкара изключително състояние в район, който граничи с Русия в отговор на оповестената от Москва частична готовност на резервисти за присъединяване в бойните дейности в Украйна, съобщи Ройтерс.

Извънредното състояние разрешава достъп до спомагателни запаси за отбрана на границата, ако повече хора се пробват да влязат в балтийската република от Русия.

Считано от 28 септември, специфичният режим ще е в действие три месеца в няколко региона в Източна Латвия, в това число на граничните пропускателни пунктове на летища и железопътни гари.

Правителството в Рига през днешния ден реши също да затвори граничния пункт Педедзе, с цел да понижи в допълнение притока на съветски жители. Освен това на граничната защита беше подредено да ускори наблюдението в района.

Латвийското вътрешно ведомство сподели, че обстановката по латвийско-руската граница е спокойна и е под надзор. Но с оповестяването на готовност броят на съветски жители, които желаят да изоставен Русия, доста е повишен. Затова има риск, че броят на незаконните мигранти също може да скочи, отбелязва вътрешното министерство.

В отговор на съветската война против Украйна Латвия, Литва, Естония и Полша наскоро стопираха влизането на доста хора от прилежаща Русия, даже и такива с годни шенгенски визи.

Според вътрешното министерство в Рига, от 19 септември, когато новите правила влязоха в действие, общо 57 руснаци са получили отвод да влязат в страната, а 2475 са влезнали легално през сухопътната граница. Други 2332 съветски жители са напуснали Латвия в посока Русия.

Вече повече от една година е в действие изключително състояние в граничния район на Латвия с Беларус. То беше въведено през август 2021 година поради хилядите мигранти, които се опитваха да влязат незаконно на територията на Европейски Съюз от Беларус.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР