Обновяването на площад Александър Невски ще е първото голямо изпитание

...
Обновяването на площад Александър Невски ще е първото голямо изпитание
Коментари Харесай

Главният архитект на София поиска промени в проекта за ремонт на пл. "Ал. Невски"

Обновяването на площад " Александър Невски " ще е първото огромно тестване за новата-стара администрация на София.

© Георги Кожухаров Отложеният след фиаското с " Графа " план за реорганизация на площада пред " Александър Невски " ще се преработва. Негов създател, след извоюван конкурс през 2014 година, е " А.Д.А. - Архитектурно Дизайнерска Агенция " на Иво Панталеев, който направи и плана за ул. " Граф Игнатиев ". И явно, с цел да не изпадне още веднъж в неловка обстановка, общината му е изпратила покана за в допълнение договаряне, чиято цел е да се създадат корекции в оферти към този момент план. Срещата ще се организира на 19-ти ноември в постройката на Направление " Архитектура и градоустройство ".

Формално това става посредством спомагателна социална поръчка, чиято стойност е 90 хиляди лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване - 90 календарни дни. Мотивът за стартирането ѝ е " основаването безвредна, естетична и безвредна градска среда ", само че на процедура няма по какъв начин по различен метод общината да изиска проемни в план, който към този момент е одобрила и приела. Което пък демонстрира, че въпреки всичко има научени уроци от ремонта на " Графа ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проектът, от който нищо не остана

Едно от условията към Пантелеев, които има основният проектант на София Здравко Здравков, е да се заложи етапност при реконструкцията на площад " Александър Невски ". Причината за това е, че при " Графа " ремонтът обхвана цялата зона и това докара до усложнения както за бизнеса, по този начин и за пешеходците.
Поканата за смяна на плана е отправена още веднъж към " А.Д.А. ", тъй като в случай че се разпореди на друго лице, би довело до нарушение на авторските права, добити по закон. Сега се изисква да бъдат обезпечени същите проектанти по първичния договр от 2014 година за осъществяването на поръчката.Промени има и в самите настилки и детайли. Проектът на " А.Д.А. " предвиждаше унищожаване на едрите павета по ул. " Оборище " в сектора от ул. " Раковски " до Паметника на Незнайния войник и полагане на гладки плочи. Друга концепция беше преместването на скулптурата " Ослепените Самуилови воини " на Любомир Далчев от градинката зад Военния клуб, както и монтиране на ярки осветителни тела вид висока мачта в площадното пространство.

Почти всичко от това обаче отпада. Главният проектант още напролет сподели пред " Дневник ", че ще се резервира съществуващата настилка и ще се направи пренареждане на паветата единствено там, където е нужно. Още през 2017 година Йорданка Фандъкова пък съобщи, че няма да се поставят високи осветителни тела, сходни на мачти, а вместо тях ще бъдат сложени лампи, напомнящи тези от началото на 20-ти век.

Сега Здравков изисква правенето на ново планово решение за уличното осветяване на пл. " Александър Невски " и " Народното събрание ", както и на сектор от ул. " Оборище ". Ще бъде прекратен автомобилния трафик пред " Ал. Невски " до ул. " Г. С. Раковски " и ще има смяна в изискванията за паркиране зад катедралата, Народното събрание и Българска академия на науките.

Предложенията

Друга оригиналност е, че тротоарът няма да се уголемява по югозападната дъга на пл. " Народно заседание ", а местоположението на плануваните самопочистващи се тоалетни при катедралата ще се промени поради " Софийска вода ", която ще построява водопроводи и канализационни клонове в зоната.

За градинката до Централния боен клуб също се изисква нов проект, който да включва опазване на съществуващата алейна мрежа, опазване на скулптурите на Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец и унищожаване на плануваните по-рано пейки в тревните площи. Проектантът ще би трябвало да предложи и нови решения за плануваните строително-ремонтни работи в прилежащите площи на постройките на Военния клуб и Централната армейска библиотека, като вземат поради резултатите от обследването им.

Архитект Здравков има и ред други условия и рекомендации - желае се прецизиране на детайлите на всички тротоарни настилки, прецизиране на нужните количества жълти павета за възобновяване на пътната настилка на бул. " Цар Освободител ", както и промяна на плануваните плочи за пл. " Гина Кунчева ", защото се оказва, че не могат да се употребяват.
Какво включва Зона 4, която " А.Д.А. " проектира?

Това е " Златна София " - освен поради златните куполи на храм-паметника " Александър Невски ", само че и поради жълтите павета. Тук са включени градината " Кристал ", пл. " Народно заседание ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Васил Левски ", пл. " Васил Левски ", ул. " Московска ", ул. " Г. С. Раковски ", пл. " Ал. Невски ", ул. " Париж ", ул. " Оборище ", ул. " Дунав ", ул. " 11-ти август ", ул. " 6-ти септември " и градините към храм-паметника " Ал. Невски ", храм " Св. София ", пред Синодалната палата и към паметника на Иван Вазов ".

За реализатор на плана за зоната предходната година беше определен " ПСТ Груп ". Фирмата стартира работа през юли 2018 година, само че не извърши даже и половината от строителните действия, защото беше решено договорът на стойност 17 млн. лева без Данък добавена стойност да бъде завършван на идващ стадий.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР