Обновете софтуера на своите устройства, снабдете се с надежден антивирусен

...
Обновете софтуера на своите устройства, снабдете се с надежден антивирусен
Коментари Харесай

Експерт: Обновете софтуера на своите устройства и сменяйте често паролите си

Обновете софтуера на своите устройства, снабдете се с благонадежден антивирусен програмен продукт и сменяйте постоянно паролите си, които са ключът за нашето цифрово битие. Това съобщи комисар Владимир Димитров, шеф на отдел " Киберпрестъпност “ в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) на Министерство на вътрешните работи, предава Българска телеграфна агенция.

На пресконференция в Министерството на електронното ръководство, отдадена на Европейския месец на киберсигурността, комисар Димитров означи кои са най-честите закононарушения онлайн и насочи къси препоръки за по-добра цифрова сигурност. Най-големият проблем сега са киберпрестъпленията, свързани със промяна на интернационалния номер на банкова сметка (International Bank Account Number – IBAN), описа специалистът. 

" Става въпрос са проведени незаконни групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, трансформират IBAN-а по заплащането, което би трябвало да извърши българската компания и по тази метод съвсем всяка седмица има компания, която губи 50 хиляди, 100 хиляди или даже 300 хиляди евро. Веднъж годишно имаме и компании, изгубили няколко милиона евро. Това е най-големият проблем, когато става въпрос за киберпрестъпления “, уточни комисар Димитров. 

Той добави, че едвам към 40 служители на реда в цяла България работят върху случаи, свързани с киберпрестъпления. 

Има профилирана група от петима души, които се занимават с детска полова употреба. Имаме уверението на управлението на Министерство на вътрешните работи, че ще бъде повишена тази численост. Имаме и профилирана група, занимаваща се с противопоставяне на закононарушенията против интелектуалната благосъстоятелност, както и дребна група, която се занимава с проучване на конфискувани по време на досъдебни производства компютърни техники “, уточни още той. 

Началникът на отдел " Киберсигурност “ добави, че децата ще са фокусът на Европейския месец на киберсигурността през октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР