Обновени и модернизирани системи за ранно предупреждение на населението в

...
Обновени и модернизирани системи за ранно предупреждение на населението в
Коментари Харесай

Проект на МВР обновява и модернизира сиренните системи в Стара Загора и Гълъбово



 шефът на дирекция „ КИС” Младен Петров.

Обновени и осъвременени системи за ранно предизвестие на популацията в Стара Загора и Гълъбово ще бъдат конфигурирани по европейски план, финансиран със средства от Фонд " Вътрешна сигурност ". Проектът на стойност над 2,875 милиона лв. се извършва от дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ (КИС) към Министерство на вътрешните работи, като главен реализатор на системите е българският систематичен интегратор ITA Engineering, внедряващ решенията на немската компания Hörmann.

Системите в двата града, в които са ситуирани редица огромни индустриални обекти, ще включват общо 51 сирени, като 24 от тях към този момент са инсталирани, стана ясно на конференция на Министерство на вътрешните работи, в която участваха зам.-министър Милко Бернер, шефът на „ КИС “ Младен Петров, Цветомир Цеков, шеф на ДНС 112, заместник-областният шеф на Стара Загора Петя Чакърова, основният комисар Николай Николов (директор на ГДПБЗН) и други

Досега в България са актуализирани и доизградени системите за ранно предизвестие и обявяване на популацията и органите за ръководство за дейности при изключителни обстановки в 9 регионални града, в това число Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Русе и Смолян.

За настоящия план Стара Загора и Гълъбово са определени основно поради съществуването на доста фабрики и предприятия с рискови производства, броят на жителите в двата региона, както и след разбор на рисковете от естествени бедствия. “С осъществяването на този план ще се запълнят от дълго време разпознати проблеми, свързани със системите за ранно обявяване в двата града. Целта е обезпечаване на ранно обявяване на органите на локалната власт, популацията и съгласуваност на структурите за реагиране “, съобщи зам.-министър Бернер.

В случаи на заплаха или пораждане на бедствия, рецесии и произшествия и в обекти от сериозната инфраструктура, жителите ще бъдат навреме оповестени посредством акустични сигнали и гласова информация с инструкции за държание и дейности, посочи шефът на дирекция „ КИС” Младен Петров.

Подобни цифрови системи от ново потомство са интегрирани и в системата на 30-километровата зона на АЕЦ „ Козлодуй “. Подмяната там се е наложила след инспекция на Международната организация за атомна сила в България. „ По европейска методика бяха тествани пети и шести реактор на АЕЦ „ Козлодуй “. Тогава трябваше да потвърдим, че можем да осигурим сигурността на популацията в тази част на страната и работихме старателно дружно с управлението на АЕЦ " Козлодуй ", Министерството на стопанската система и енергетиката, Българския енергиен холдинг ", съобщи Диана Стойнова, шеф на отдел „ Системи за наблюдаване и оповестяване”, която от години работи по плановете за ранно предизвестие и обявяване.

 шефът на дирекция „ КИС” Младен Петров.

Директорът на дирекция „ КИС” Младен Петров

Новите цифрови системи на Hörmann

ще бъдат ръководени от контролни центрове, а при заплаха те могат да бъдат задействани от националния възел в София или от аварийния в Бургас. Там, където бъдат инсталирани цифровите сирени, старите аналогови ще бъдат изключени. Новата цифрова система ще обезпечи по-добро акустично покритие на градовете. „ Разполагаме със специфичен програмен продукт, с който може да се направи разбор на разпространяването на звука “, изясни Емил Ботушаров, шеф на ITA Engineering. На базата на този разбор ще бъдат построени и новите сирени, тъй че звуковото покритие на всяка сирена да се застъпва до 10% с това на прилежащата. „ Разпространението на звука зависи от доста фактори, които не могат да бъдат следени, само че могат да бъдат планувани – бъдеща инфраструктура, равнище на запрашеност на въздуха, съществуване на облаци и други

„ Сиренната система е единственият метод за даване на информация до популацията, без жителите да имат каквото и да е устройство. Разбира се, тя може да се комбинира с голям брой други канали, като радио, обществени мрежи, изпращане на SMS предизвестия, тъй че информацията за бедствието да стигне бързо до хората, които са застрашени “, изясни Ботушаров.

Той добави, че в Гълъбово Стара Загора се употребяват сирените от най-ново потомство на Hörmann. “С нейните артикули са построени множеството системи за ранно предизвестие е Европейския съюз. Имаме опит и в България -в 11 града, като в част от плановете сме подизпълнител, разяснява Ботушаров. - С тях се покрива изцяло цялата територия на Стара Загора и Гълъбово, като за разлика от досегашните системи всички модули са двойно резервирани. “ Освен това те могат да работят и по-дълго време без зареждане, тъй че да извършват своята активност и по време на пожари, наводнения и други бедствия, при които електрозахранването постоянно прекъсва.

Предаването на глас дава опция за изпращане на предизвестия до популацията без значение от работата на публични и други мрежи. Още през 2015 година е взето решение, че сиренните системи ще могат да работят посредством мрежата TETRA, което дава 100% гаранция, че е те ще работят без значение от събитията. „ Системата е осъществена по подобен метод, че разноските за поддръжка да са минимални, няма и разноски за информационни услуги, защото тя работи единствено със лични запаси на Министерство на вътрешните работи “, добави Ботушаров.

Новата система дава опция както за запис на предизвестие, по този начин и включване на оператор онлайн, който да поучава хората какво тъкмо да вършат при положение на съответно злополучие или повреда.

Цветомир Цеков добави, че междуведомствена група към този момент е създала идея за възобновяване на системата 112, откакто това е планувано в признатия от Европейски Съюз Кодекс за е-съобщения. Това възобновяване планува предизвестие за заплаха по разнообразни канали – през интернет, мобилни телефони и медиите. Предвижда се и партньорство с мобилните оператори, които да изпращат известия в случаи на бедствия или повреди. До края на годината концепцията би трябвало да бъде импортирана в Министерския съвет за утвърждение, след което ще бъде оповестена социална поръчка за реализирането на новата интегрирана платформа. Тя ще разрешава на всички организации, отговарящи за избавяне на човешки животи, да работят по-синхронизирано и да реагират по-бързо при бедствия и повреди.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР