Обновената зона на хълм Бунарджика в Пловдив се превърна за

...
Обновената зона на хълм Бунарджика в Пловдив се превърна за
Коментари Харесай

Обновената зона на хълм Бунарджика в Пловдив - истински оазис за малки и големи

Обновената зона на рид Бунарджика в Пловдив се трансформира за малко време в обичано място за дребни и огромни. Пространството към акведуктите тънеше в мрачевина и бедност, само че голям план я върна още веднъж към живота.

След реконструкцията бяха изцяло възобновени неповторимите акведукти, които се снабдиха и с прелестно художествено осветяване. Беше възобновено и познатото в предишното като езерото с мечката водно огледало под тях. Фонтанът тук се снабди с прелестно осветяване и опция на по-късен стадий водните струи да бъдат синхронизирани с музика. Комбинацията от цветове за художественото осветяване предлага избор от 64 000 разновидността. Коритото на езерото пък е облицовано със сиенитни плочки и е в сходство с околната среда на тепето. От общината ремонтираха и едни от дребното в света каменни пързалки, на които в този момент се радват малчуганите. Така приключи първият стадий от плана.

В бъдеще се планува да бъдат построени още кътове за отдих, осведомителни табели за животинския и растителния свят, както и други детски площадки. Планирано е също по този начин до върха да се движи влакче, а най-горе да има туристически информативен център и кафене. След ремонта пространството е изпълнено с родители и дребни деца, които се забавляват от заран до вечер. На разположение на децата с изключение на неповторимите каменни пързалки има още батут, детска площадка и иновационни игри.
 

Хълм Бунарджика е вторият по височина в Пловдив като се извисява на впечатляващите 108 метра. Официалното му име е Хълм на освободителите, което обаче се употребява рядко. Хълмът е известен и като Альоша поради голямата скулптура на руски боец на върха. Заради противоречивия монумент, останал като завещание от комунизма, от време на време в Пловдив се развихря спор дали той да бъде отстранен. Тук, в подножието на върха, се намира и Паметникът на успеха при Пловдив, отдаден на съветския цар Александър II и на войските освободили града през януари 1878-ма година. Това е първият монумент в България, отдаден на Руско-турската освободителна война. Именно на него на 3-ти март всяка година се отбелязва Освобождението на България. На рид Бунарджика се намира и паметникът на Васил Левски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР