Обнародваха в Държавен вестник Бюджет 2023. Депутатите го приеха след

...
Обнародваха в Държавен вестник Бюджет 2023. Депутатите го приеха след
Коментари Харесай

Икономистът проф. Ганчо Ганчев: Бюджетът ще стабилизира донякъде реалните доходи, ще избегнем рецесията

Обнародваха в " Държавен вестник " Бюджет 2023. Депутатите го одобриха след траяли 20 часа диспути на предпоследното си съвещание. 

" Последните промени в бюджета, които бяха направени върху това, което бе препоръчано от държавното управление, са малко по-щедри от първичната концепция. Бюджетът, самичък по себе си, ще стабилизира ненапълно действителните приходи. Благосъстоянието на страната зависи от общото положение на стопанската система, което от своя страна следва това, което се случва в Европейски Съюз и Еврозоната ", коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в " Денят ON AIR ".

По негови думи към този момент не се обрисува да има дефлация у нас. " Инфлацията преди беше подбудена основно от цените на енергоносителите. Тези цени още веднъж бележат напредък на интернационалните пазари, затова не чакам да се стигне до дефлация ", обясни проф. Ганчев.

Икономистът сподели пред Bulgaria ON AIR, че намаляването на вложенията не е положително решение в дълготраен проект, защото, съгласно него, забавя икономическия напредък.

" Това е един компромис. Да се надяваме, че идващият бюджет ще бъде по-радикален, ще има някакви промени. При този бюджет, който се приема в средата на годината, няма по какъв начин да се създадат някои радикални промени в политиката ", сподели още той.

Проф. Ганчев чака да се премахнат облекченията, които бяха направени по времето на рецесията с Ковид-19. " Що се отнася до по-радикална смяна в данъчната политика, не чакам да има, тъй като не виждам в тези политически сили, които поддържат държавното управление, да има сходни хрумвания ", разяснява икономистът, като добави, че бюджетната дисциплинираност у нас не е на нужното ниво.

Запитан какво да чакаме в идващите месеци, проф. Ганчев отговори, че има криза, само че тя не е толкоз дълбока. 

" 0,3% за второто тримесечие, това е обезпокоително за нас, защото нашият напредък е обвързван с износа към Германия, защото тя е главен наш търговски сътрудник. Това ще докара неизбежно до закъснение на износа и оттова до закъснение на икономическия напредък. Считам, че този напредък, който е плануван в бюджета от 1,8% ще бъде осъществен, може би България ще избегне рецесията и ще има напредък почти еднакъв на този, върху който се базира бюджетът ", сподели икономистът.

По негови думи страната ни извършва критериите, свързани с бюджетни дефицити и държавния дълг. 

" Особено добре се представяме във връзка с държавния дълг, въпреки че това си има също своята цена. Другите критерии, които са свързани с инфлацията, лихвените проценти - не са доста използвани към България, защото сме във валутен ръб. При валутен ръб Централната банка не може да организира антиинфлационна политика - инфлацията у нас е отвън надзор и това е известно на Европейска комисия ", изясни проф. Ганчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР