Обмисля се временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на

...
Обмисля се временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на
Коментари Харесай

Кабинетът обмисля два варианта за контрол на цените на тока

Обмисля се краткотрайно ограничение до 3 месеца на пълномощията на КЕВР за актуализиране на цените на електрическата енергия или законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече пълномощия за управлението на цените, запазвайки независимостта на контролния орган. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет освободената по-рано през днешния ден от Народното събрание Лена Борисова, която към този момент е началник на кабинета на Кирил Петков. 

" Срокът, който ние обсъждахме, с цел да останем в пропорционална рамка, бе в период до 3 месеца, с цел да може всички заинтригувани страни да създадат качествени експертни разисквания ", посочи представителят на кабинета.  

По думите й, всичко това ще бъде дискутирано от новосъздадената парламентарна комисия за енергийната рецесия. Предстои също комисията да изследва и реши дали да не се прегласува наложения мораториум върху цените на тока, който беше признат през днешния ден на обяд по предложение на ГЕРБ.

Заради мораториума Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) анулира днешното си съвещание поради мораториума върху цената на тока и парното, на който трябваше да разиска предложенията и претекстовете за поисканото повишаване на тока за битовите консуматори приблизително с 11,5% от 1 януари следващата година. Увеличение се чака и за парното – там процентът е приблизително 13 на 100. Правителството обаче продължава да търси механизъм по-високите цени да се избегнат. 

На брифинга стана ясно, че министър председателят Кирил Петков е провел среща в Министерския съвет с регионалните шефове на Смолян, Кърджали и Благоевград. Приети са доклади за ограниченията и дейностите за възобновяване и подкрепяне на потърпевшите жители.

" Решено е по какъв начин да се действа отсега нататък. За пръв път първо вместо да се работи и след това да се заплаща, ще се вкара нов модел. Областните шефове бяха инструктирани, дружно с способените министерства в незабавен порядък да се показват отчети за нужните действия с разчетени цени. До края на седмицата да се реши какви са вредите и да бъдат отпуснати средства за възобновяване и създаване на срутените мостове. Има решение да се търси отговорност от лицата, които са правили рехабилитация на оборудванията през последните две години и все пак се е стигнало до случаите през последните дни ", уточни Бориславова.

Тя разгласи още, че към този момент е почнал процеса по изследване на претендентите за заместник-министри от страна на Национална агенция за приходите и ДАНС. 

" Заставаме зад досегашната позиция на Република България, само че предлагаме паралелно с това да бъде усъвършенстван механизма на договарянията със Северна Македония, които да обзет повече сфери. Предложението на Кирил Петков е идващите шест месеца да се употребяват дейно за учестени срещи сред двете страни в търсене на най-хубавото решение на всички равнища. Това не значи никога подчинение от българската позиция ", уточни Бориславова във връзка изявлението на премиера Петков за " Файненшъл таймс ", в което той даде поръчка, че София ще предложи ускорена рамка по преговорните процеси по кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейския съюз. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР