Обмисля се връщане на старата формула за изчисляване на количествата

...
Обмисля се връщане на старата формула за изчисляване на количествата
Коментари Харесай

Променят формулата за изчисляване на недостига на лекарства

Обмисля се връщане на остарялата формула за пресмятане на количествата медикаменти на едро и в аптеките, с цел да се обезпечат потребностите на българските пациенти. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов във връзка зачестилите сигнали за дефицит на лекарства у нас.
Припомняме, че у нас към този момент работи система за наблюдаване и разбор на наличните медикаменти при търговци на едро и в аптеките, както и дали те са задоволителни. Кирилов изясни, че забранителният лист се генерира на седмична база и включва медикаменти, които имат позволение за приложимост в България, имат записана цена и се популяризират на българския пазар. Чрез тази система се лимитира износът на медикаменти от позитивния лекарствен лист. До март т.г. формулата бе заложена по подобен метод, че в забранителния лист попадаха сред 290 и 350 продукта. След осъществен одит на системата и смяна на формулата, в листата попадат сред 60 и 80 продукта седмично. По думите на Кирилов в Министерство на здравеопазването обмислят връщане на остарялата формула.
Миналата седмица пациенти и техни близки за следващ път сигнализираха за изчезнали медикаменти, включително и за деца. Хората се оплакаха, че са обикаляли по аптеките, с цел да търсят медикаментите си против астма, високо кръвно, за разреждане на кръвта, детски сиропи. Някои се оплакаха даже от усложнения при намиране на инсулин, като разясниха, че това не било им се случвало от края на 90-те години.
Част от изчезналите в аптеките медикаменти са изтеглени от пазара от самите производители, други са по-търсени и употребени през есенно-зимния сезон. От началото на годината краткотрайно прекратяване на продажбите по разнообразни аргументи е имало за близо 360 медикаменти. От тях 133 още не са налични. От ИАЛ оповестиха, че за ноември са планувани повишени доставки на сироп Нурофен (около 115 200 опаковки), а за Пулмикорт обявиха, че за всеки месец до края на 2022 година са планувани количества, отговарящи на средномесечното ползване.
Общопрактикуващият доктор доктор Деница Даскалова изясни пред БТВ, че липсват и ваксини - против варицела, хепатит А, хепатит Б за възрастни. Д-р Виделина Моллова от Русе разгласи пред Нова телевизия, че не са задоволителни и противогрипните ваксини. По думите й в цялата страна доставените ваксини са с към 40 хиляди по-малко от предходната година. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР