Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023

...
Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023
Коментари Харесай

До 2023 г. всеки пенсионер сам ще избира формула за изчисление на пенсията

Обмисля се въвеждането на временен интервал до началото на 2023 година, в границите на който бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по остарялата или по новата методика. Това стана известно от думите на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти в Народното събрание.

"Правим планове със съдействието на Национален осигурителен институт и подготовка на съответни текстове за изменение в кодекса. Говоря за преходна наредба, с която да се даде правна опция на лицата при пенсиониране при пресмятане на самостоятелния коефициент да вземат участие и интервалите, които с измененията беше решено да отпаднат ", сподели Петков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че такава смяна ще даде опция на хората при заявление за пенсиониране да изискат пенсията им да бъде изчислена и по остарялата методика, която действаше до края на 2018 година Петков уточни, че плановете се вършат в границите на средносрочната бюджетна прогноза и по тази причина преходният интервал ще е до началото на 2023 година

Същевременно ще се даде опция със последваща алинея на лицата, които са подали заявление или на които е отпусната пенсия по новия ред, в 6-месечен период от приемането на тази корекция да могат да изискат пенсията им да бъде изчислена по остарелия ред, посочи Петков.

Никой няма да бъде ощетен, акцентира министърът. Ако бъде подкрепена тази смяна, по-голямата част от бъдещите пенсионери ще бъдат удобно наранени от измененията в пенсионната формула, а за друга част от тях измененията ще бъдат неутрални, т.е. те ще могат да се пенсионират по реда, който беше до момента, изясни той. Тази смяна няма никакво отношение към актуалните пенсионери, добави Петков.

Вероятно през 2023 година ще би трябвало да се направи нова оценка на настоящото положение, с цел да може да няма ощетени лица, сподели още министърът
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР